Kuih Mur


300 g Golden Churn Butter (cairkan)



Tepung gandum (sediakan la dalam 1 paket- goreng tanpa minyak sampai golden color)


1 sudu teh esen vanilla


2 biji telur


sugar (blend kering n halus)


{ the method }


Ok, dah cairkan butter, dah goreng tepung tu, campur kan semua bahan2 (kecuali gula n butter) dalam mangkuk besar. kemudian, masukkan sedikit demi sedikit butter cair sambil tu uli. uli butter n tepung tu sampai jadi tak melekat d mangkuk tu. ha... macam mana aku nak explain. hehe.


if done, semua dah tak melekat kat mangkuk, tp adunan tu jadi macam bola la kan. ( OMG .. hehe). right, jadikan dia bulat-bulat. bakar dalam oven dgn 170 C selama lebih kurang 20 min.


selepas kuih tu masak (merekah sedikit d atas nya), keluarkan, and salutkan dgn gula tadi.


done. hehe. kalau rasa nak cuba, tp penerangan tak lengkap... bgtau la saya nye.. :)

No comments