Takut dan rasa bersalah.

Pagi2 sy terjaga sebab Nana menangis sebab nak kencing, tp tak sempat dia nak ke tandas, dia dah kencing kt tilam. I said to her "stop crying, don't cry if u don't have to". 

Kemudian, sy bukak seluar dia, dan terus angkut, selimut dan seluar yg terkena air kencing ke luar bilik, sementara Nana ke tandas. dan dia kencing lagi. masa sy nak flush, sy nampak macam ada flesh of blood dlm air kencing tu. sy dah panik. hmm.. then sy tanya dia dia kencing lgi ke dlm tandas. she said "yes". what I did, i check kt "gegirl" dia, mmg ada kesan sedikit blood - which i do not know dari mana datangnya blood tu. either dari pundi kencing atau yg satu lagi. 

PANIK.

sebenarnya semasa Nana berusia 1 tahun 4 bulan macam tu, (mcm besar alia sekarang), breast nana macam timbul skit kan, since birth lg macam tu, tp kebykan kes, baby mmg ada sedikit 'brest' semasa lahir, then, akan turun seblum baby tu 6 bulan. tp dalam kes Nana... tidak. tapi takde la ia membesar. so, dr June (Rafflesia Medical Centre) buat further check on Nana. to make this story short, Nana kena scan d bahagian rahim dia.. found out ada ketulan mcam fibroid. - Allah saja yang tahu perasaan sy masa tu! 

so, Nana dipantau dari semasa ke semasa selama 6 bulan (masa tu hubby takde, so sy n my mom, ke KK utk urus appointment nana setiap 1 bulan). tapi sempat 2 kali appointment, appointment ke 3, setelah double check, fibroid tu TAK ADA dah! syukur alhamdulillah...

tp, Dr. suruh kami watch out. and precaution, kalau2 ada tanda2 nana "matang" lebih awal. maksudnya datang bulan, atau keluar sesuatu dari bawah tu. hmm... 

TAKUT.

sy takut sebenarnya ni. lepas kencing tadi, badan Nana panas. so, sy bagi syrup panadol, tukarkan baju dia dan suruh dia rest. hold her and hug her tightly. I felt soooooooooooo bad to scold her at first when she's been crying. 

and i said to her "Nana, i am so sorry nana... mama marah nana tadi" ... 

Nana : Ok mak....

jadi sekarang, dalam hati sy ada takut dan rasa bersalah. 

2 comments

nanazack said...

aku bru teringat...ms anak sdara aku bru lahir, tukang urut tu siap urut breast anak sdara aku tu smpi kuar air susu tau...xbyk la, dlm 1, 2 titik je....ms tu rs mmg pelik la sbb bb umur xsmpi seminggu dh ada susu... tp bila bc psl Nana ni, bru aku teringat kes ank sdara aku nie...

Effa Zizi said...

yer betul.. kalau ada anak perempuan kelak, mmg kena wat macam tu. sebenarnya kalau ikut moden nursing, derang tak kasi picit ... kalau org2 tua mmg wat macam tu... aku dulu kan ikut moden .. haha.. padan muka sy! :)