Cerita Kek Pink

Birthday cake kali ni, utk bakers yg sorang lagi yang duduk berdekatan area sya tinggal ni. Tapi hubby dia sangat lah awal tempah kek utk dia. Birthday dia esok, tapi hari ni nak ambil. so, last nite, sya dah start ketung-ketang dalam bilik baking. pagi tadi baru buat buttercream.

sebenarnya agak bingung dgn kek ini. sebab suaminya org itew minta kek sponge cokelet, topping warna pink. jadi, sy bingung nak deco macam mana. selalu toping putih, jadi senang nak match warna apa pun. sekarang dah limited. sekarang yang boleh di buat ialah bunga dan kata2 tu pun sy pening nak letak warna apa. last2 sy letak la macam yang anda nampak sekarang. 

hasilnya ... erm. bolehlah kan? hehehe...


Apa yang sy belajar hari tu sy gunakan pada kek ni. shells border, love shape, daun (yang takjadi tu), bunga ros (yang kembang semangkuk) hahaha. kursus mahal je.. tp tak reti gak buat. ni salah siapa sebenarnya ni? hahaha..salah sy ye puan-puan. wilton tak ajar buat cenggini.. sy je tak praktis selalu .. sebab? "L" disease.. Lazinesss...

so, anyway, dah ambil gambar cake, maka harus tengok bilik baking sy yang dah macam tongkang pecah.

Bilik ni bukan utk baking saja. bilik simpan barang-barang dapur, bilik laundry, ada bilik mandi suami sy kat belakang skit. bilik ni sebenarnya bilik extra utk org2 yang ada servant. utk "servantless" macam sy ni, sy la yang dok kt sini. sebab buat keje :)

9 comments

nanazack said...

wah...nmpk shedap la....bila la aku nk dpt kukus nie...xjumpa2 la yg kenan di hati...huhuhuhu... dah terliur tgk kek ko....

enz said...

beli je dari aku.. hahaha.. tadi la.. cari kt fajar.. depan survey likas.... cuba tgk...

dinie said...

besh2..tggu kami dtg..hahaha..anyway sape punye bday nih?? hehe...

enz said...

besday balqish... P.O mahadi punya wife.. yg berniaga cake gak ... cake dia lagi cantik2 ngko....

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

wah! santek! well, bila lagi nak prektik yg blajar hari tu kan? apa2 pon sweet.....keep it up girl!

nanazack said...

dah pegi pun kedai fajar tu....mahal giler la kat situ....ms mula2 bukak kedai tu, asyik penuh je bila kteorg lalu...lately ni aku tgk, kosong je tmpt parking kedai tu...huhuhu

dinie said...

hehe..beli kek gk, hahahaha..xpe anyway ade org yg suka jgk kan.. =)

enz said...

kak janna : tu la pasal... nak praktis lagi dan lagi, semangat sy kembali..

nana : ye ke mahal? hmmm.. kt mana lagi ek murah.. hari tu effa beli dalam 70 kot..

onie : ko beli kek apa ? hehehe.. jom minum petang...

dinie said...

aku xbeli la..po mahadi tu la beli ngan ko..hehe.. minum ptg??? ngeh3...aku tingin swiss roll ko..hehehehee