Cerita Ramadhan...

Selamat berpuasa buat semua sahabat-sahabat saya yg selalu lawat blog saya yg tak seberapa ni. hehe. selama dah hampir 2 minggu ni, sy langsung tak sentuh pc. pc ni selalu berbuka, tapi sy tak online pun, kalau bukan bf sy main game flight simulator, nana tengok dora the explorernya. sy dgn lia dok layan bantal n tilam sambil guling-guling tengok tv :)

Tahun ni berpuasa mmg sendiri-sendiri, tanpa mak yang bangunkan makan sahur. for the first time in my marriage life, our marriage life. and this year is the second year sy dan suami berpuasa dan menyambut hari raya bersama anak-anak. last year, tak sambut sangat, since 1st ramadhan, kitorang baru masuk rumah. masuk, bersih, kemas, unpacking things ... penat betul tahun lalu. berat badan sy drop tul masa tu. "kecut". hehe. masak pun ala kadar saja. tapi tahun ni mmg sy CUBA utk masak proper sepanjang bulan ramadhan.  takde lah proper mana pun, cuba utk masak apa saja yang suami sy nak makan. hehe. so, sy mmg tak beli kt pasar ramadhan jejak pun tidak. jejak satu hari je, masa tu nak hantar kek cokelet nak jual kt satu gerai kawan sy. tapi... satu hari tu je.. lepas tu, sy tak hantar dah. nana demam. agak panas la juga demam kali ni. lepas nana, lia pulak yang kena. sy mmg tak cukup rehat. siang puasa n layan dorang, malam pun berjaga-jaga, takut naik panas. alhamdulillah, anak-anak dah sihat. syukur... dugaan ramadhan...

Suami pun sangat bz bulan ramadhan ni. macam takde bulan lain, bos yang baik hati telah buat kursus utk satu department suami sy. jadi, mereka semua berkursus selama 2 minggu. orang lain baik-baik dapat balik awal pada bulan ramadhan (jam 3.30 ptg), department suami sy balik jam 5.30-6.00 ptg setiap petang. tak cukup dengan tu, malam jam 8.30 mlm, sambung lagi. baik tak bos sy tu? :) sangat baik kan... kesian suami sy, solat terawikh pun d rumah. tu pun, kalau dia tak terlalu penat. I dont know why... but i guess it's a part of dugaan ramadhan utk dia .. dugaan utk menjalankan ibadah. tapi mudah-mudahan, di akhir ramadhan nanti, kurang skit beban kerja, dapat dia beribadat dengan lebih baik.

Bisnes kek lapis sy pun sy tak publish sangat tahun ni. sy tak bersedia lagi utk komit sangat dulu. dengan alia yang semakin 'panjang akal', sy rasa sy nak fokus ngan budak2 2 org ni dulu. tapi sy ambik gak tempahan dari kawan-kawan terdekat. ada dalam 10 kek la saja. tambahan lak sy ada 1 oven kecik je... mana leh nak ambik lebih2... hehee...

Setakat ni dulu cerita setengah penggal ramadhan sy ... mudah-mudahan setengah penggal sy dapat lebih best lagi .. huhu...

4 comments

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

ak tgk gambor ayam percik yg awak buat,hehehee....

nanazack said...

nana ngan lia dh sihat ke lum?

enz said...

kak zana... heheh.. tak sempat ambik gambar. tp rasanya akan wat lagi ni... nanti buat lagi, effa ambik gambar...

nana ... dah... alhamdulillah... dah gaining the laugh n fat again.. amin,,, :))

dinie said...

huhuhu..anakku maenyusul plak..huhu..xlarat..