Tindik Hidung ?


Penulis: Asy Syaikh Muhammad bin Sholih Al-‘Utsaimin


Pertanyaan

Syaikh Muhammad bin Sholih Al-‘Utsaimin rahimahullah dittany:”Apa hukum menindik telinga dan hidung anak perempuan untuk tujuan berhias?”

Jawab:


Menindik telinga hukumnya boleh, karena tujuannya untuk berhias. Telah diriwayatkan bahwa istri-istri sahabat mempunyai anting-anting yang mereka pergunakan di telinga mereka. Menusuknya adalah menyakiti, tetapi hanya sedikit, jika ditindik ketika masih kecil, sembuhnyapun cepat. Sedang menindik hidung, hukumnya sama dengan menindik telinga. (Fatawa wa Rosail Syaikh Ibn ‘Utsaimin, 4/137; Fatawa Lajnah Ad-Daiman, 5/121).

>>>>

agak-agak kenapa ye saya letak ini salah satu entri? Ya, sbb saya pun sama. jadi kepada sahabat2 sy, mudah-mudahan kalian tak meng'judge sy yg bukan2 yea.. sy cari tahu dulu sebelum saya bertindak sesuatu. open mind-open mind juga, tp kena tau apa yang kita buat. lagipun suami sy tidak menyuruh dan tidak melarang. dia kata, kalau rasa suka dan tahan sakit ye, why not. so... :)

hik... i'm just an ordinary human... i like to be what i feel like doing. takde kena mengena dengan akhlak sy. sy jaga suami dan anak-anak sy macam biasa. sy tidak liar dan sy tidak curang. cuma sy berbeza dari biasa. i love fun, i love honest relationship...  :)

ps: entry ini tidak berniat utk menyuruh sesiapa menindik hidung ye... cuma memberitahu apa yang sebenarnya.

'instead of the fact, tell me the truth'

gambar skit :)

2 comments

Anonymous said...

tp ramai yng salah sangka....btoi mcm kak ckp

jayaarram said...

Cool! you look happy from inside.
Nose Piercings Gallery