P365 : Day 37 :- Jaga Kain Sendiri


Walaupun matahari menyinar segan-segan silu, kering lah juga baju-baju di ampaian.
Bila kain di ampaian sudah kering, baru saya akan basuh yang kotor.
Bangkit dulu kain, baru saya basuh yang baru. Saya tak suka pakaian lembab berlonggokkan.
Saya suka bau baju yang fresh :0


Baju-baju anak-anak memang saya tak campur dengan baju-baju saya dan suami. Kebanyakan baju anak-anak semua warna PINK. Kebanyakan baju suami pula berwarna PUTIH dan HITAM. Saya pula, UNGU dan COKELET. Kebanyakan adalah BUKAN semua. Masih juga ada warna-warna lain. :)

Sekarang kena jaga kain. Kalau kain-kain ni dah start berlonggok. Habis la saya. Penyakit elegi tu datang. Malas nak buat. Rasa banyaknya kerja. Kena jaga kain, jangan sampai menggunung. Kena control. 

Nota Kaki: 

jaga kain sendiri, jangan pula jaga tepi kain orang. Pesanan ini dibawa oleh saya untuk diri saya sendiri dan orang lain yang nak dengar :)




4 comments

azieazah said...

EFFA,
ada petua yang bagus tu. Warna putih jangan sekali dicampur dgn baju berwarna, nanti yg putih akan kusam.

Kak Azie pula baju kerja tak pernah basuh mesin, basuh dgn tangan jer. Maklum baju murah, kena jaga supaya tahan lama.
Kak Azie pun asing dari baju hubby, malah almari baju kami pun asing-asing. :)

Lagi satu tip, kalu baju yg baru diangkat dari jemuran, elok sejukkan dulu sebelum dilipat. Kerana haba bahang panas tu beri kesan pada kulit anak-anak...

Bila Mak Tarzan Membebel...

Effa Sahat said...

saya pun kak... almari asing2 dgn suami.


betul kak. suami plak uniform putih. mmg tak boleh campur....

Daddy Ziyyad said...

nice picture..tak pernah tengok hanger ber baju sebegitu dekat..selalu main gantung aja..:P

your hubby tolong sidai tak?

Effa Sahat said...

"sesuatu lebih bererti apabila dihayati"... hahaha.. tp mmg betul. bila ambil gambar walau benda yang paling kecik dan simple dan tak bererti ketika seharian, benda tu jadi hebat la pula!

hubby? ;laundry? tak pe la saya buat sendiri... :P dia lebih kepada interior designer...