Not Feeling Well, Mental & Fizikal

I am not so well today. Since yesterday actually. Cough, headache, and flu (hijau-hijau lagi tu... pardon me :P), so, we just stay at home. Menikmati keindahan dan kemanisan rumah. Rumah ku syurgaku (uhuk-uhuk.. batuk lagi..) >.<

Trip ke balik kampung telah berakhir. Dan inilah namanya homesick. Not cool. Dengan kain yang melambak, with the weather is not so good, kain susah nak kering, the kids also, cranky -part of the kampung-sick, and i have no mood to go to the kitchen as well. Kalau boleh nak suruh The Husband bawa jalan all day long, and eating out every meal. Hehe. Bukit pun boleh landai macam ni...

The laundry is almost 80%, and  I started cooking breakfast and lunch this morning. Walaupun (uhuk-uhuk, batuk), gagahkan diri juga, telan painkiller, I keep on doing the domestic chaos pelan-pelan kayuh. The Husband senyum and said, "tak pe sayang, I'll take care nana and lia". Dia sangat suka la tu. Dia dah rindu air tangan isterinya ini. Duh..~! :)

Bekerja keras di dapur dan laundry room, akhirnya kerja saya selesai. Kari Kepala Ikan Putih, dan ikan goreng. Simple saja. Saya bukan jenis masak beriya-iya. Hik. (read: Malas). Result, The husband makan 2 pinggan. Senyum puas

...

2-3 hari ni, saya asyik-asyik tentang Japan's Tsunami. Kesian sangat tengok keadaan mereka. Mudah-mudahan Jepun akan bangkit semula. Did I mentioned I have a grandmother root from there? Moyang saya sebelah mom, orang Jepun (masa zaman jepun dulu, dia ikut japanese datang ke labuan, married to local and dapat my Nenek Habsah, then, Nenek Habsah kawin with Datuk Zainal Abidin, got My datuk, Hassan. Then Hassan got married to Indonesian (my late grandmother yang baru meninggal baru-baru ni, Nenek Inem) dapatlah my mom. Panjang nya... korang paham family tree itu ? hehe. 

Anyway, kami tidak tahu kalau ada sedara mara yang masih ada di Japan. Kalau pun ada, pertalian sudah jauh. Multiblood saya ni. Jangan main-main. Hik... :P

Ehsan Dari Google

Hari itu semakin hampir. Bumi sudah semakin tua. Saya rasa semakin takut. Belum bersedia untuk meninggalkan yang tersayang. Nampaknya cinta kepada dunia melebihi dari cinta kepadaNya. Tapi sesungguhnya saya memang masih belum puas menyayangi suami dan anak-anak. Dan belum bersedia dengan bekalan untuk ke- sana. Saya harap ketika itu saya bersedia. Amin...



4 comments

ayin masliza said...

semoga cepat sembuh.. musin sekarang ni.. saya pun masih uhuk-uhuk... malas nak gi hospital... aleh-aleh dlam 2 minggu, dah beransur baik.....

Effa Sahat said...

thanks ayin.
taktau apsal tak nak kebah gak demam n sakit pala ni... painkiller, soluble, panadol, actifast.. semua tak jalan... huhuh

Yan said...

moga cepat baik..

haiiitt!! arigato effa..hee.. akak lak ada warisan dari tanah cina kot..hee..

Effa Sahat said...

hehe. boleh tgk dari muka pun kak. macam cina. hehehe.

tp klu tgk gambar my family... i mean adik beradik my mom. macam macam rupa ada, jawa, india, cina, jepun. ntah apsal macam2 kaler and jenis mata. hahahah...