P365 Day 61 {2 Mac} :- Kenangan 2 Mac


Kalau korang nak tau, hari ni hari ulang tahun arwah ayah saya. Dia lahir pada 2 Mac 1942 dan telah kembali ke Rahmatullah pada 23 Mac 1993. When he was gone, I was only 12. Sangat naif dan tidak faham sangat tentang kehilangan. Plus, ayah beristeri 2, jadi, kasih sayang pada anak-anak sangat terhad. Bayanglah, kami ada 10 orang adik beradik. 5 dari belah mak saya, 5 lagi dari belah mak tiri saya.

Agak banyak tentang dia yang saya sudah agak lupa. Apa yang best tentang ayah? Ohkay, even though he is garang, tengok saja misai melintangnya tu, tapi dia penyayang orangnya. Walaupun dia beristeri 2, dia tetap bertanggungjawab atas apa yang dia harus buat. All his life its all about money, opportunity to gain more money, money keeping and money and more money. My dad is very very good at keeping money and gaining more money. Saya obviously tidak mewarisi langsung ciri-ciri itu, saya sangat boros dan tidak reti beranakkan duit. 

But at the end of his life, I think he is too tired. He is taking life too seriously. He is working too hard to gain money, which he felt will save his retirement years. Instead, he did not make it to his retirement years. He felt sick. Hipertension, diabetis dan ada satu lagi, saya sudah lupa. Sedih kan ? Saya bercerita di sini, bukan untuk apa-apa. Saya mengenang beliau sebagai seorang ayah yang berjasa dan sangat berkerja keras untuk menampung keluarga dan berjimat untuk hari tua. Saya kesal, kerana dia tidak sempat merasa kesenangan hasil titik peluhnya sendiri. Inilah namanya, 'kita merancang, Allah SWT yang menentukan'.

My dad is a brilliant man, responsible, hardworking and ambitious. Walaupun tidak lama saya dapat bermanja dengan ayah, saya tahu dia sentiasa sayang pada anak-anaknya. & if he knows saya berkahwin dengan armed forces personal, west plak tu (orang semenanjung) pasti dia suka. Oh saya lupa nak mention, my dad is orang melaka. Orang Alor Gajah. :)

Saya percaya my mom, sangat rindu padanya. As well as us. Kami semua. 10 of us. And of cause, my stepmother also. If he could ever know, how much he had been missed. So, u all out there, reading this, please value "The Man", "The Man" yang membanting tulang mencari rezeki membesarkan kita. 

Semoga Allah memberikan rahmat seluasnya untuk Arwah Ayah. Al-Fatihah. 


7 comments

Janna Wan Muhammad said...

Fa..this is the first time I hear stories about your dad and you look much likely like him. If he is still around your ayah would be around my father's age....

yes, he is should be remembered, always. I love my dad too.

Al-Fatihah untuk arwah.

ajujua said...

Arwah ayah awak orang Alor Gajah?
akak pun orang a.g...
ntah-ntah kita ada bau-bau bacang?

Al-fatihah.....

Nurul Aima Hj Kaim said...

ya lah fa iras arwah ni...
-al fatihah-

Effa Sahat said...

Kak janna.
ye ke iras. hehe. mmg pun, muka effa dgn mom mmg beza sangat. org ingat anak itik (read: anak angkat). hehe...

ajujua.
hehe.. hehe. mana tau kan. Pekan rumbia alor gajah, to be exact. :))

aima.
thanks aima and all for the 'al-fatihah'...

azieazah said...

Kasih ayah sepanjang hayat.
Kak Azie pun rapat dgn arwah ayah, kami boleh jer bersembang banyak perkara.

EFFA beruntung memahami dan melihat pemergian, berbanding setengah orang yang langsung tidak mengetahui ayah mereka di mana.

Semoga dirahmati di sana

Kehidupan ini adakala kompleks!


Memburu “Darah” Terbaik...

NM02 said...

al fatiha utk abah kamu.

Effa Sahat said...

ye kak AA,
i do feel that i am so fortunate in my own way. walaupun tidak merasa lama kasih sayangnya, tapi saya antara anaknya yang 'penuh' kasih sayangnya. and i love that fact that my name is given by him, himself. tak sempat my mom nak bercatur2 utk my name. hehe...

NM02,
Thanks dear friend... :)