Raja Sehari


Last saturday, kami semua berangkat balik Labuan untuk menghadiri my niece's wedding. Wake up as early as 3.30 pm, packing up, mandi-mandi, urus nana and lia, solat subuh, off we go to mcd untuk tapau breakfast. Di situ, sangat hot husband saya, cos the service is sooooo 'lembab'. Dari jam 6.15 saya di situ berbaris, saya keluar mcd jam 7.00 pagi. Marah sungguh Mr. Burn. Huhu. Ramai sangat orang datang nak claim free breakfast tu. Worker yang night shift pula tak berapa nak ramai + derang dah tak power bekerja. Shift derang pun dah nak abis. The weather pula masa tu hujan lebat, and kami terpaksa drive slowly.

We planned to reach Menumbuk as early, jadi sampai di Labuan dalam 9 lebih. My sister kata, nikah start jam 10 pagi. Sekalinya kami sampai Labuan, derang dah nikah. Melepas nak tengok muallaf angkat nikah. Hehe. Tak apa lah kan, janji semua dah selamat dan selesai. Tapi make it jugak lah 2 orang flower girl imported dari KK ni sampai sebelum bersanding. 


Ada berpusing payung - pada asalnya adat ini, hanya si pengantin lelaki yang berpusing payung sebelum di bawa kepada penganting perempuan yang sedang menunggu di atas pelaminan. Tapi sekarang sudah diringkaskan majlis, Pengantin lelaki dan perempuan sama-sama pusing payung dan sama-sama berarak untuk ke pelamin. Simbolik mengikut zaman. Orang dulu-dulu kan, perempuan hanya menunggu di pinang, tunggu punya tunggu, hanya si lelaki berusaha (simbolik pusing payung). Orang sekarang moden dan ringkas, sama-sama berpusing payung, sama-sama berusaha untuk merealisasikan impian bersama, dan akhirnya bersama-sama menuju ke pelaminan. :) simbolik yang sweet kan? 

Masa majlis perkahwinan saya dulu, tak ada pusing payung. Because ada yang menganggap serong pada 'adat berpusing payung'. Kawin dengan orang semenanjung kan, jadi kena lah jaga hati sebelah mentua. Takut tak faham adat kita. Hehe. Tapi tak apa, tak pusing payung pun tak ada masalah bah... Ia hanya adat perkahwinan melayu di sabah.Melayu ni termasuklah kedayan dan brunei. 



Selamat sampai ke Pelamin impian. Nampak tak flower girl yang duduk di depan penganting tu? Flower girl sorang tu je yang setia pada contract, flower girl yang sorang lagi hampeh. Tak nak di bawa bincang langsung. Asyik nak berkepit dengan maknya je. Hehe.


Bergambar kenangan dengan my sister, the bride's mother, my sister in-law (sis lin), Alia dan Farah (specky girl). 



Sebahagian keluarga. Dari kiri, Nora (adik perempuan bongsu), Erwin (anak buah), Kak Ani (kakak perempuan), Sipulan *lupa la nampak anak buah sorang ni, Baby tu anak buah termuda, Nina (anak buah), Abang man (my brother), Kak lit (my sister). 

Over all, i am glad i was there. Berkongsi kegembiraan my sister menerima menantu. Oh ye, menantu kakak saya ni muallaf. Baru memeluk islam dalam sebulan. Berbangsa dusun dari Telupid, Sandakan. Orang jauh... Congratulation to both of you. Selamat melayari kehidupan berumah tangga. Banyakkan bersabar dalam melayari perjalanan yang panjang ini. Welcome to the Marriage Club. :)



No comments