Allah never sleep. Alhamdulillah.

More Strips.

It was a beautiful day. Will be remembered paling kurang pun setahun dua ini. Serba salah nak buat entri ni, takut menunjuk pula. But this is my place to share my feelings with others, tak gitu ? So, hopefully this entry is not going to be "ek eleh berlagak la minah ni". :)

We got the news about 'he' going to be promoted a while ago. Received a tons of wishes pun since last month, tapi berita dan cerita ini belum ada kebenaran bertulis. Kept telling my hubby and to myself, don't get to excited about it, belum ada black and white pun. Rumors baru. Walaupun di hati ada taman, hehe. It's not about me. It's not about my achievement. This is about him and as his wife, i am wishing that it's true. He deserve it as anybody does. An recognition, an appreciation. Everyone, once in a while need to feel the feeling of being special kan ?...

So, pagi tu, dapat tahu "the signal" dah keluar. Then oklah. Dah happy dah. Tiba-tiba hubby telefon, bilangnya, majlis pakai pangkat is 10.30 pg tu juga. Masa tu jam 9 pagi. Anak-anak masih tidur, & sy tak abis masak lagi. Apa lagi. Kelam kabut. Nasib baik, baju hubby, baju F & Z sudah prepare awal. Baju saya saja yang tak prepare lagi. By hook or by crook, by 10, kena siap semua dah ni. huhu. 

Everything went smooth. 

The bos, pakaikan sebelah. The Wife pakaikan sebelah. Tradition. Simbolik kan ? :)

This is my first experience, 1. ke majlis rasmi bersama anak-anak, 2. memakaikan pangkat suami. Sebelum ni, kalau ada yang official, anak-anak tinggal with somebody di rumah. Since this is something very special for us, kami decide, the kids should follow. Walau mereka tak mengerti how special today is for us. Kami nak mereka nanti nampak gambar-gambar ini. Kami mahu mereka tahu 'ia adalah papa's special day and papa n mama wants us (F & Z) - to be there!' Walaupun.... mama terpaksa hilang ayu walaupun ayu berbaju kurung mgejar Z yang tak reti duduk diam. And the father also, terpaksa tahan mata dan malu tengok 2 orang ni menari2. Walhal, anak kawan saya dok diam je. Huhuhu. 

Nasib. Sangat bernasib baik. Tidak ada pinggan atau cawan yang pecah. Tidak ada langsir yang tumbang. Alhamdulillah! haha.


Perkara yang menggembirakan tidak akan jadi hebat, kalau tidak dapat dikongsi kegembiraan & perasaan bersama besties kan? This day is almost perfect because we share the happiness with others. My besties, her husband pun naik pangkat sama ! :) So happy-happy together-gether. Tak ada lah rasa nak tarik rambut dia sebab hubby dia je naik pangkat, atau takde lah rambut saya jadi mangsa keadaan. hehe. :) Gaduh-gaduh manja je... 

Another strips at the top of the shoulder. It symbolize increment. It symbolize more hard work. It symbolize more thing to be considerate. It symbolize more family time to be missed. It symbolize MORE RESPONSIBILITIES to be put on the shoulder. His shoulder & my shoulder as well. 

Tanggungjawab - Tanggung di sini. Jawab di "sana".

To my hubby, if you read this. Congratulation my dear. You deserved it! Setiap pintu yang 'orang itu' tutup untuk kita, Allah akan buka 10 lagi pintu kebaikan. Allah yang memegang qada' dan qadar kita. Kita berusaha, kita berdoa. Allah tidak tidur. Dia Maha Mendengar. Dia Maha Mendengar. Today is special, because it made me feel, He (Allah SWT), does not sleep. Dia mendengar doa hambaNya. 

Some people feels that, he got power to stop us from doing something that we believe. But do not let them put you down. Cause He never sleep. 

Alhamdulillah.

13 comments

NM02 said...

wow! tahniah pada empunyer pemegang pangkat itu, utk effa dan anak2. makin bertambah rezeki dan semoga lebih luas rezeki utk kalian anak beranak. amin

Mama Qiestina said...

congrats to hubby kak effa :)

** yat link kan blog akak tau.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tahniah laling!!!
yup, DIA tak pernah tido..
doa org yg teraniaya mmg cpt dimakbulkan oleh-Nya..

cik puan jihan said...

tahniah..!!!..;)

Hannah Johary said...

Wow bestnya. Congrats & syukur Alhamdulillah. :)

Effa Sahat said...

NM02,
Terima kasih nm02... :)

Yatt,
roger Yatt. Kak effa tengah nak urus bloglist ni.. heheh...

Leily,
hehe. mmg sy rasa kami teraniaya. chewah. Hanya Allah mengetahui segala sesuatu. Perasaan kita tak semestinya benar. =)

Cik Puan Jihan,
Terima kasih... :))))

HJ!
Thanks the famous HJ! :) honored je rasa HJ mencelah masuk sini! Thank you again!

Yan said...

Congratulation to all of u.. ALHAMDULLILAH..

Yr hubby tinggi betul ye Effa.

AttySalli said...

Tahniah yer kak...seronok tgk hehehe....

Effa Sahat said...

kak yan,
180+ dengan 153 cm kak... so, hehehe..
tinggi la jugak kak.. boleh la.. thank you kak...

Atty,
hey you. thank you to you too there. kalau awk tak kuar signal, takde la naik pangkat ye dak? hehe. your time will come .. insyallah... :) cuma klu peg wanita, siapa kasi pakai kt sebelah ye? hehehe...

Janna Wan Muhammad said...

tahniah utk Zizi dan juga Effa, w/p ai tak paham apa maksud stripe2 tu...tp ai faham apa itu naik pangkat,hehehe....and ai sangat suka dgn tradisi pakaikan pangkat tu sebelah ketua...sebelah lagi wife,nampak la yg isteri ni penting...suka sangat.

Lolita's Closet said...

tahniah fa!! & incik soami skali.. :) u guys deserve that...happy for u..... :)

Effa Sahat said...

kak janna.
klu leftanen, 2 big strips.
left komander 2 and the half.
komander 3 ...
kapten 4 ...
after kapten ...
1 star...
2 star...
until 4 star ...

1 star ni normally perjawatan panglima. hehe.. malam ni ada rancangan khas majalah 3. semperna navy day... CN *chief of navy, Tan Sri Aziz, 3 or 4 star if i;m not mistaken. :)

Amy darling...
thank you my dear... :))

Alida Ali said...

Srnkkan berkongi kegembiraan bersama org tersayang...