Fara and IT.


Kelmarin, my sister, datang dari lunch di rumah bersama kaum kerabat nya yang sikit lagi boleh jadi 1 team bola. :) apa lagi, kelam kabut la saya di rumah, dengan happy helper 2 orang tu lagi kan. Tapi dalam jam 11 pagi, saya keluar sekejap ke apartment blok berdekatan nak tempah baju raya saya dan anak-anak. zz tak tempah baju, sebab dia dah beli baju punjabi "choti bahu.."... :P

so, singgah rumah my friend. dinie. mek kelate yang come lote. dengan anak perempuan dia yang lebih kurang sebaya-baya dengan anak-anak saya juga. bestnya, si kakak nya (sarah yasmeen), sudah ada pc sendiri. wah-wah-wah. hebat-hebat. best kan. terfikir pula nak latih si Kakak Fara kita ni pula untuk berteknologi. Lambat laun, dia kena juga biasakan diri dengan IT. Nak sekat-sekat pun, takat mana nak disekat ye dak ? 

so, hari ni, bermulalah saya jinak-jinakan dia main game di nickjr.com. lagipun dia tak tau apa nak buat cuti sekolah ni. saya pun tak dapat nak monitor sangat dia bermain dengan komitmen kerja (chewah) di rumah, jadi kena lah ada handy helper macam pc kan. hehe. 

saya ni bukan apa, sebelum ni, saya agak hesitate skit untuk bagi anak-anak berjinak-jinak dengan dunia IT. terasa terlalu awal. but in the second thought, zaman sekarang bukan macam dulu-dulu. kalau kita tak bantu mereka untuk kenal dengan cara positif, kang dia kenal benda tu dengan cara lain pula kan. tapi nak belikan ipad tu tak dapat la mak nak nolong ye fara n zara. pakai je lah pc lembabsiput lama mama tu ok... 


Si adik pula, tidur la macam biasa. Itu aktiviti wajib untuk nurzara. Tak kisah lah mak dia pasang tv kuat-kuat ke, kakak dia lari sana sini ke, cukup time, dia minta susu (mama.... nak ishkkk..), dia baring dengan "bibo", dia landing la kat mana-mana dia boleh. sofa ke, bantai atas lantai ke.... asalkan... dapat tidor (titoooo.. titooo...)

No comments