April's Baby Keras dan Kuat :)

"bila due date?"


"mid april."


"mudah-mudahan cepat2 la deliver. before april. kalau dah sampai april, lambat kan skit sampai end of april"


"eh, kenapa pulak?"


"budak yang lahir bulan april... keras skit... fadillah kamsah la kata."


"eh.. macam tu ek? .."


Perbualan ni berlangsung, kira kira awal mac. Kesian kan orang yang lahir April. Tak pasal-pasal, before lahir dah didoakan 'keras', degil. hmm.. Jadi kalau macam tu, terpaksa lah kita tidak berintimate dengan hubby sekitar bulan ogos-sept. Sebab ada kemungkinan anak tu lahir on April kan. Bukan salah ibu mengandung ye. Salah hari bulan proses baby namanya. :P

That's what happen to Zara. Due date actually 18 April 2009. Tapi dia lahir seminggu lebih awal dari EDD. Masa tu bersyukur sangat sebab dia lahir early April. Sebab masa tu Z kerja jauh, jadi flight dia balik semula bekerja (4 bulan kemudian baru la dapat jumpa), is 19 April. Jadi masa tu wish sangat Zara lahir before Z habis cutinya. Saya siap solat hajat, baca yasin setiap hari. Mudah-mudahan Allah permudahankan urusan kami. Alhamdulillah. Doa saya Allah kabulkan. Sempat lah Z uruskan terus kenduri potong jambul Zara sebelum dia kembali bekerja. 

Tapi saya rasa masih tak best bila mengingatkan kata-kata April's baby ni keras & degil. Ishk. Doa tak baik betul. Mudah-mudahan Zara tak begitu. Mudah-mudahan jadi anak yang baik dan mendengar kata. Doa saya  untuk nya. 


Saya sedang menghafal ayat Thoha 1-5. Doa pelembut hati buat anak-anak. Kajian mungkin telah dijalankan - menurut orang itu tentang April's Baby. Tapi sebagai seorang mak, saya rasa sakit hati still bila dengar tentang perkara tu. Macam terus nak label anak kita keras kan. Doa untuk anak-anak yang baik-baik saja. Allah Maha Mendengar. Biarlah anak-anak saya degil untuk perkara yang baik-baik. Degil dan keras untuk terus di landasan yang betul. Bukan mengikut perkara yang tidak baik. Amin..

ps: terlalu lembut hati untuk perkara mungkar pun payah juga kan ? :) jomlah kita doa dan terus berdoa. 

5 comments

aanie said...

sedihnya..sy pun lahir april gak..lembut je hati..hehe...

MamafaraNzara said...

aanie.. 1st april paling degil la ..(katanya)... then tu yg kalau dah start april, dia suh lewat-lewatkan biar ke hujung2 april.. hehe..

aanie.. lembut je hati kan kan kan ? :))

Janna Wan Muhammad said...

I la orang yg payah nak percaya benda2 mcm ni, w/p my mom di besarkan dgn bermacam pantang larang but dia tak pernah applykan kepada anak2 dia, sbb bagi dia...kita dah skola tinggi, kita tentu boleh fikir sendiri kan ? apa2 yg terjadi tu mungkin hanya satu kebetulan,keras ni ...on one hand bagus juga Effa...think positive la kan ?

unlike my mother in-law sgt la byk pantang larang ..masa pregnen tokleh wat itu, tokleh wat ini, dah beranak kena bawak itu la..ini la..mcm2 lah...mmg rimas,but i wat dono jer..hehehe....kita kan dah ada Al-Qur'an dan Hadith...kita pegang dgn yang itu cukup lah. insya Allah hidup kita akan selamat dunia dan akhirat.

Nurul Aima Hj Kaim said...

uish 1st time dengar psl benda ni fara... kadangkadangkan benda ni jadi bila kita percaya.btw anak 2nd saya lahir 9april ha ha

[ N ] - [ N ] said...

SALAM.

PEMIKIRAN SAYA TENTANG BAYI LAHIR BULAN APRIL NI BAGUS!.. (REALITI!)

RAMAI ORANG YANG LAHIR BULAN NI ADE BUDI ADA BAHASA ADA FIRASAT TINGGI, YAKIN DINAMIK,
NABI MUHAMMAD S.A.W PUN LAHIR 22.4

KENAPA ALLAH PILIH BULAN TU UNTUK DIA?? PANDAI BERDIKARI. PERHATI BEBETUL NANTI. INSYALLAH!