Between Goodbye and Hello


Actually, di mana harus saya mulakan cerita ?

Hampir berapa lama tak update blog. Terasa macam-macam berlaku di antara waktu tu.

Baby di atas? Bukan... saya belum pregnant jauh bersalin. Inilah dia baby yusuf chomel, milik Kak tanty isteri CO my hubby. I mean xCO. So, mereka sudah pun berpindah balik ke Semenanjung for a good cause. Baby Yusuf tinggal dengan saya ketika mereka mempacking barang (kejap je pun) tapi cukup untuk mendatangkan rindu dan aura nak anak kat saya... sob sob

;)

Anyway, sekarang ni kami sudah berpindah rumah!

The story about the house just let me know la kan, cos it's complicated. Yang penting, husband yg uruskan. I packed things, I urus anak-anak, I angkat barang. Rumah mana I malas nak kisah. Anyway, it's rumah kerajaan. Kita tumpang-tumpang je. Its HUGE. but it's not mine :)



 Permandangan petang di rumah baru. Rumah ni atas bukit skit. And it's at the corner. Privacy skit, compare to the previous house. But still i miss the cm house. Banyak kenangan kat situ. Yerlah, 4 tahun tinggal kt situ kan.


 Permandangan pagi di rumah baru. Picture taken dari bilik Nana. Nana tidur bilik sendiri sekarang! Horrey. Well, at least that's the plan. Sekarang Nenek masih ada di sini, so, tak leh nak consider sangat. Nanti kita tengok time Nenek dah balik Labuan, dia still tidur sendiri atau tak.


Nana and Alia di rumah lama. Picture taken, masa tengah mempacking barang dalam kotak. Masa ni tak tau dapat rumah yang mana lagi ni. Inilah rumah Alia membesar dari umur 4 bulan ke 3 tahun lebih. The first rumah kami stay togerther after France's episode.

bubye CM 23. 

Hello banglo 19. 

:)

My FACE Story

Assalamualaikum,

Sejak kebelakangan ini, (bukan kebelakangan, sejak 6 bulan lalu kot). Menurus suami saya 6 bulan la. Sebenarnya saya sendiri tidak perasan sangat sampailah perkara ini sudah jadi "horror" dan "huduh". 

Sebab musabab nya pun saya kurang pasti. Tapi bila saya timang-timangkan semula, fikir-fikirkan apa yang berlaku sejak 6 bulan lalu, saya sudah faham apa yang berlaku di dalam diri saya. HEHE. Suspen cerita.

Malu nak cerita, tapi nak cerita jugak!
~HEHE.
Hmm.. sejak 6 bulan lalu, muka saya sudah jauhhhhhhhhhhhhhhh berbeza dari sebelum ini. I look old, fat and ugly me! (without foundation). Haha. Foundation ada kalu, still la nampak cun. Haha! Perasan!
Tapi apalah gunanya cun dengan foundation yang bertempek di muka, kalau kulit muka tidak sekata, tidak seceria dan tidak selicin dulu ? I just got 31 years old! argh.... Stress!

Yeap. Itu lah jawapannya, STRESS. Saya mungkin stress dengan enviroment dan apa yang saya lalui di sini. Of cos saya mengelak untuk share di sini. The thing about sharing is, when you share something it's SPREAD. Kalau share happiness, happiness akan spread. Kalau share makanan, sama-sama rasa. Kalau share MASALAH, MASALAH akan spread dan akan menjana macam CANCER. I tell you, this I learned by hard. That's why sekarang saya TIDAK atau kalau boleh ELAK share PROBLEM dengan orang lain. It has NO END. Bagus dok diam, sorok sorang-sorang dan makan dalam-dalam. ERK. 

TU sebab la muka jadi macam tu. HAHAHA. 

Tapi sekarang takde la saya ada masalah lagi. Kalau ada pun, saya buat dek je. Sebab ada sebahagian masalah di dunia ni, saya rasa kita kena solve. Ada juga sebahagian saya beri balik kepada Allah SWT. Sebab masalah itu saya tidak tertanggung. Saya tidak mampu tanggung. Jadi saya mohon Allah bantu saya dalam hal tersebut. 

Back to my face story. 
OK. Tapi sekarang, Alhamdulillah. Muka saya dah kurang skit "horror"nya. Sejak saya mengetest TABITA, baru test pun. 26 NOV 2012 lalu. Saya beli melalui kawan saya Izazi. Hehe. Muka beliau sangatlah cun melecun. Tak yah pakai bedak bagai. Just daily cream. Pipi pun nampak pinkish gitu.

So, sekarang muka saya ada kurang tompok-tompok. Dulu muka saya gelap macam ada topeng. kulit belah dalam cerah. Macam sun burn pun ada gak. Sekarang Hubby kata sudah OK banyak. Kena continue la dengan TABITA. Sian kat Hubby sanggup melabur SKII untuk saya, malangnya pelaburan melebur kerana SKII lambat memberi respon kepada kulit muka saya. Huhuhu...

Nantilah, kalau sudah CUN, baru saya kasi tengok gambar k.

I malu..... HEHEHE>

Ayam Penyet Mama


Kalau ada di antara korang di sini orang KK atau tinggal di KK, aku rasa korang mesti pernah rasa Ayam Penyet di KoKi bandung atau di Warung Padang Jawa, Alamesra. Oleh kerasa request dari Tuan besar, dia nak makan ayam penyet, jadi terpaksa lah ayam di rumah ini di penyetkan juga. :) Menu mudah ringkas dan menambahkan selera. Yang best, Tuan besar kata, lagi sedap dari ayam penyet di KoKi Bandung. Ahaks. Bodek nampak.....


Kesian tengok anak-anak, tak kemana-mana sangat masa cuti sekolah ni. Jadi saya bawa Nana dan Alia ke kolam renang dalam pengkalan. Bukan pandai berenang pun, cuma main-main di gigi air. HEHE. Jadilah, nak gembira kan hati anak-anak. ;)

Terima kasih suami.


Sungguhlah saya bersyukur dapat suami yang amat memahami dan bertimbang rasa. Walaupun dapat isteri suri rumah sepanjang masa, dengan keadaan rumah yang kadang-kadang (selalu la juga) macam sarang tikus, suami saya tetap simpati dengan kerja rumah yang tidak pernah ada penghujungnya.

Kadang-kadang mengosok baju kerja suami pun pagi buta, macam, pagi tadi. HEHE. Tapi hari ni, nak bertaubat la rasanya, nak kemas rumah lagi hari ni.

ps: rasa nak ubah angin.


Kira duit...


Tahukah anda, hari pertama persekolahan untuk darjah satu, Murid-murid darjah 1 ini akan diberi ujian LINUS ( perkataan ini stand for apa, saya kurang pasti, tapi yang pasti, dia akan bagi ujian asas BM dan Math). So, OK. Masa saya daftar dan bayar segala jenis yuran untuk sekolah Nana last month, Cikgu sekolah dah sound awal-awal kat sana, untuk bagi preparation kat anak. Dan kelemahan yang biasa diperhatikan katanya, bila murid-murid ni di soal tentang duit. Er? 

Dan memang pun.... Nana belum pandai handle duit lagi. Minta 80 sen pun... adui.. pening mama. 


 bila disoal mula la bergaru hidung la, muka la, rambut la. 
.
.
.


 nampak macam confidennnnn je ni.


hopefully, boleh guide dia within this month... 


Little Celebration

 Entri siaran tertunda. Birthday Nana yang ke- 6 tahun. Sejak dia dah masuk Tadika, belajar kira bulan-bulan, Januari sampai disember, setiap hari tanya bila disember, bila disember. Bila sudah disember, dia ingat terus birthday dia, then, bagitau dia, 7 haribulan baru birthday mana. Dengan sabar dia menunggu lagi. Akhirnya hari yang dia tunggu-tunggu pun sampai. Tapi on that day, kami bawa dia makan malam saja, and bawa main playground. No cake. Sebab mama rasa nak buat kek untuk Nana sendiri. Mama dah lama tak pegang krimwell, telur, tepung. HEHE.

Memang lama saya tak baking dan deco kek. Sangat lama. Hampir..... 2 tahun kok? Tak berapa ingat. Tulah, sekarang ni bagus start balik kan? Main dengan tepung dan mentega lagi best. HEHE. Nana dan Alia pun sudah besar sikit, sudah boleh buat urusan/main sendiri di ruang tamu. Tahu sudah benda merbahaya atau yang tidak. Tapi kalau barang mama, dia tau selamat, dia bedal semua. Sampai lipstick mama sudah bukan jadi stick. Tinggal sarung saja. 


Hari jadi Nana tahun ni, saya dan hubby rasa nak celebrate di rumah saja. Cuma kami-kami. Simple yet meaningful. After all, susah atau senang kita, inilah keluarga kecil tempat kita berpaut. Kan?  Saya nak hati Nana dan Alia sentiasa berpaut di sini. Bersama-sama kami. 

Happy birthday Nana. 
Semoga anak mama bahagia dan sentiasa ceria.

Love you dear. Hope u like the cake. =)

KunDaSang LaGi...


 Trip ke Kundasang kali ni bukan trip berjimba dan berehat ria. Trip kali ni, husband ada bengkel d Dream Resort. Sebab dia baik hati lagi hensom, jadi kami pun ikut la sekali. Yea yea. Tapi memang nampak dia awal pagi, malam baru dia balik bilik. Jumpa tengahari pun kat cafe masa makan. Betapa bz nya dia di  sana ..
Anyway, walaupun kami sendiri2, takde la bosan sangat, sebab ramai juga family lain yang follow. Jadi kami spend time bersama-sama la. Happy la kanak-kanak sekalian sebab ini la masa nak bermain sepenuh hati tanpa halangan masa dan tempat.
Sampai di sana awal, sebab para suami sekalian nak pegi menebas rumput di Mount Kinabalu Golf Club. Jadi kami di tinggalkan di Resort, uhuk-uhuk dengan rasa laparnya yang hamat. Hehe. So, Kak Norin belanja kitorang KFC. Yippie, KFC sudah dibuka di Kundasang!

Cuaca di Kundasang sepanjang kami di sana, memang terbaik. Sejuk, nyaman dan terang. Tak la hujan sangat, tapi memang amat sejuk. Kalau dah ke Kundasang, kalau tak sejuk tak lah best kan.
hehehe~



Sebab husband bz, so, kami pun plan buat Lawatan ke Strawberry Part , Dairy Farm dan Sabah Tea. Tapi bila sampai di Strawberry Part agak hampa, sebab strawberry sudah dikutip. Jadi kami teruskan la perjalanan yang seterusnya. Dah lewat pun kan, so, cancel trip ke Sabah Tea, kami terus ke Dairy Farm.


Memang banyak perubahan di Dairy Farm sekarang. Lebih teratur, lebih ramai pengunjung dan lebih banyak aktiviti kt sana dari sebelum ni. Dulu takde jual makan-makan, ada jual susu lembu je. Sekarang dah ada jual waffle. Yelah, kalau kita lama tunggu kan, lapar2 tu boleh la makan waffle dulu. Ada jual cenderakenangan. Oklah kan...

aku tak bergambar sebab muka tengah kusam uhuk... :(
Anyway, nak tutor Nana jap, sat lagi sambung entri seterusnya...



Thought of a day =)


Kadang - kadang kita hampir terlupa segala nikmat yang Allah Taala berikan kepada kita. Umpamanya, kehidupan yang masih ada, walaupun tidak sebertuah mana, sekaya mana, sekurang-kurangnya kita masih bernafas. Nikmat berpasangan. Sekurang-kurangnya masih ada orang yang sudi mengahwini kita, menemani hari-hari kita. Nikmat mempunyai anak-anak. Cuba bayangkan sekelip mata ia sudah tidak ada di situ, bertapa sunyinya hari-hari kita.

Itu yang aku sedang fikirkan.

And for sharing ~ NSNA instagram :) Nice one.


ps: NSNA =Nurul Syuhada Nurul Ain =)

Miss You


 
:)

Dugaan akhirnya Berbaloi


Assalamualaikum,

Akhirnya sampai juga hasrat saya dan suami untuk ke Brunei untuk sambut Pakcik dan Makcik saya yang balik dari menunaikan haji. Pelbagai halangan yang mendatang. Macam-macam dugaan. Cuti tak approve la, ada lawatan la, Nana ada konvokesyen la. Adui, memang macam-macam. Tapi Alhamdulillah, Allah izinkan.
 
Perjalanan ke Brunei kali ni agak lama skit, sebab singgah ambil mami saya dari Menumbuk. Baru patah balik ke Beaufort menghala ke Brunei. Dan bila sampai di Brunei, hujan lebat siap dengan guruh petir, masyAllah. Tak tau nak cakap. Dah la kami ni tak berapa familiar dengan jalan di Brunei. Memang tak nampak jalan. Allah saja la yang tahu.
 
Berbaloi.
 
Berbaloi sangat sebab dapat berjumpa dengan saudara mara, Nenek, pakcik2 makcik2, sepupu2.... terlepas rindu.
Nana and Syahmi
Antara sepupu-sepupu ku.. Iza n lisa.
Haji dan Hajjah baru sampai di rumah :) Berdoa sebelum masuk rumah.

 Nana and Kira
 
 Mami and aunties
 
Semoga suatu hari nanti, rezeki kita pula nak ke tanah suci ... aminnnnnn...

 

Sharing my happiness

Assalamualaikum,
 
Akhirnya selesai juga urusan, Alhamdulillah dipermudahkan juga urusan kali ni. Walaupun tidak la semudah mana, tapi saya berpuas hati la juga, sebab walau menghadapi macam-macam hal sebelum dapat kereta yang sesuai dengan lifestlye kami sekeluarga. Kalau nak beli baju kena ukur badan sendiri kan? Macam tu la juga pada kami.
 
Pada mulanya, kami nak ambil exora, booking sudah, loan pun sudah approved tapi sebab kami kurang berpuas hati dengan sales assistant yang agak so and so, (acuh tak acuh), so, suami bertukar fikiran. Kan ke hilang customer tu jadinya.. ish ish ish.
 
SO, akhirnya suami booked Honda Freed. Memang urusan untuk Honda ni hanya seminggu, urusan bank dan delivery. Ini sebab takde ready stock. Kalau ready stock memang kami dapat masa hari raya Haji lalu. Sebab shipping pun delay, itu sebab kami dapat lambat sikit. Tapi tak kisah la, sebab setiap hari, sales assistant honda, call and update kita progress tentang kereta tu setiap hari. Belum sempat kita cari dia, dia dah contact kita.
 
Cuma, pada hari registeration ada problem skit. Ini pun sebab sales assistant kitorang tu sudah fly ke Singapore on holiday trip. Kesian juga, sebab dia dah plan untuk cuti dia tu 3 bulan sudah. Tiket dan beli, hotel dan booking. Takkan semata-mata sebab kereta saya dia nak cancel semua kan ? So, faham di situ. Jadi dia hand over kat kawan dia. Well, tak juga saya nak bising la, sebab for sure bukan dia yang dapat komisen. End up, saya pegi register sendiri kereta ni kat JPJ. Macam lipas kudung, tapi alhamdulillah, Allah mudahkan.
 
Suami pula masa tu tengah ada appointment kat Hospital Damai. Nasib ada anak buah yang too fast too furious. Hehehe. Sampai JPJ sebenarnya dah abis opis hour, tapi nasib baik ada runner yang nak tolong queue kan registeration saya tu. "tolong Encik, 1 je, 1 je". Hehehe. Saya jual muka 10 sen saya. (Seb baik, laku. hahaha) Alhamdulillah... memang Allah mudahkan.
 
Saya ada temper la skit ngan kawan sales assistant saya tu, sebab pada hemah saya, dia masih sempat untuk buat sesuatu. Yerlah sebab bukan direct customer dia, jadi, tak yah la nak marah-marah. Dia dah cuba sedaya upaya dia. (hmmm?) Tak pe tak pe.
 
So tadaaaa..... inilah pilihan hati kami, setelah beberapa minggu mencari dan mengoogle. Pro and cons. Dan sesuai dengan poket kami, situasi kami dan "rasa" kami. Semoga Allah berikan rahmat atas kemudahan ini :)
 
Saja je kasi cacat plat number tu. Hehehe. Putih pilihan hati, sebab rasa nya sesuai dengan kami :)
 Kuda putih ku yang baru :)

Pizza Hut Delivery Indah Permai - Terbaik lah!

 
Pizza Hut Delivery - Terbaik. Kerana letih dan malas, akhirnya mengorder Pizza Hut Delivery. Cayalah, Sepangar ada PHD. Hehe. Penat ooo semata-mata nak gi kuar dari base nak gi makan pizza kat 1 borneo. Ini ada delivery, alhamdulillah, ada gak masa untuk saya mengupdate blog. Memang super pintar la! :)
 
Expected Time Arrival di rumah is 45 mins after order. Tapi sampai awal 10 minit. Sampai je terus bedal. Dalam masa 45 minit order-delivery-abis di makan :) hahaha....
 
 
Kepada yang teringin nak order delivery ni boleh la dial , 1300-82-2020. :)
 
Bye!
 

Pantun Surirumah VOL 1


Ada Udang besar 1 kilo dibeli
dibeli oleh Encik Suami,
Saya nak masak lemak cili padi,
Dia pula nak gulai kari.
 
Akhirnya apa yang jadi ?
Udang Massala pilihan hati
Untuk dijamu pada Encik Suami
Boleh la kan? dari masak maggi? hihihi
 
 
Udang Massala nama diberi,
Idea diambil dari buku resipi,
sidekick pun ada begedil made by me,
abis juga seperiuk nasi ku tadi...
hihihihi..
 
 

 
Selesai makan kita mendobi
baju anak, suami, diri semua sapu sekali
letih dan lenguh segala sendi
nak tidur siang pun belum tentu lagi...
 
Sekian Pantun Hari ini :)

Entri Belated Raya Haji Ringkas

Mood untuk berblogging, berfacebooking, berwhatsapp, bersosial-sosial, bergather-gather is currently unavailable. Apa yang saya bikin di rumah ? Entah lah. Bikin apa ek ? Biasa-biasa, kemas rumah, urus anak2, basuh baju. Naik bosan pun ada. hehehehe. Aik, tak baik mengeluh kesah. Pagi-pagi lak, Hari Isnin pulak. Heheh...
 

haisey, gambar pun senget.

Tapi mungkin semangat masak memasak balik semula, menyebabkan Encik Suami kembali berbadan gagah perkasa. Macam hulk hogan dah saya tengok, kena start malas masak balik ni. Hehehe. Raya Haji baru-baru ni saya tak balik kampung saya atau kampung Encik Suami. Dok rumah je. Masak rendang sendiri, masak ketupat segera sendiri, masak mee kari sendiri. Hehehe. Masak sendiri, makan sendiri. Best juga sekali-sekali beraya sendiri ni, Tapi letih tu letih juga. Mostly letih dengan unplanned aktiviti. Tapi tetap best. Walaupun teringat kat mak dan mama di kampung. :(
 
 
Gambar di atas ketika rendang sedang di masak. Gambar rendang yang dah masak tak ambik pun. Lupa. Hehe...
 
 
Gambar buah hati di hari raya. Nampak muka nana macam gelap kan ?
Sebab latihan sukan kat sekolah la tu .. hehe
 
Walaupun dah lambat tetap juga nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidil Adha" buat semua yang sudi membaca :) Sama-sama lah kita menhayati makna "korban" itu sendiri. Samada kita berkorban masa untuk memasak, bekerja, atau berkorban rasa untuk sahabat dan keluarga, semoga ialahnya adalah lillahi taala.... Biar hanya 'dia' menilai pengorbanan kita. ;)

Dalam Pencarian


Assalamualaikum,


Hari ini saya agak sedih. Sedih? Kisah sedih yang tak perlu diluahkan pun. Sistem badan kurang memuaskan. So, abaikan saja. Bukan rezeki atau bukan ketentuanNya. Kita merancang, kita berusaha. Hanya Allah SWT yang menentukan. Yang penting kita ikhlaskan diri berjalan di buminya. Puaskan hati semua orang pasti kita tak mampu. Yang penting, kita cuba jugalah gagahkan perjalanan. Hidup pasti ada ups and downs.

 
Jangan melalut-lalut!
 
 
Ok. Back to topic. Recently, the husband, sudah jatuh cinta dengan " sesuatu ". Membuatkan kami-kami ni anak beranak di usung ke sana ke mari demi nak berjumpa dengan "cinta hatinya". Cintanya pada MPV. Berkira-kira, berconggak-conggak. Plus sini minus sana. I truely tak mo get involve w the decision making kali ni. Kasi the husband puaskan hati. Cuma kalau dia bertanya, saya bagi pendapat berdasarkan Encik Google je la. Hehehe
 
 
Bagi saya lah, apa yang ada ni sudah memadai. Mungkin sedikit "sempit". Tak lah sesempit mana. Cuma kalau mak saya atau mak dia datang tu adalah sedikit sempit kan... hehe.. takde lah, ok-oklah dah ni. Apart from that, my insight sangat mudah untuk buat urusan. Lancar dan tak banyak kerenah. I love her. The husband lak, rasa we should we should we should. Dah tukang bayar bil nak kan, So, tanpa prejudis kenapa mana-mana brand. Semua showroom kami jejak. Ford, Nissan, Toyota, Protan Edar, Eon, Peugeot, Perodua, Hyundai, KIA, Honda. Cuma 3 brand je tak p. Mercedes (hahahahah, gelak sebab tak sampai ke tahap itu!), Mazda (tak jumpa), Citroen (pun tak jumpa... kalau tengok map dalam GOOGLE area Mengatal).
 
 
Test drive sampai anak-anak kata, "Penat la mama...."Tak penat macam mana, kat setiap showroom lari sana sini, lompat sana sini, pastu tour lak dari showroom ke showroom. Macam mana tak penat kan ? :)
 
 
Hahaha
 
Senarai MPV, Crossover yang kami test drive.
 
Tucson : Dengan harga dan performance, rasa-rasa macam NO.
 
ALZA : Harga OK. Performance, Bolehlah, Tak space NO.
 
Peugeot 3008 : Jatuh cinta la sangat kan. Tapi space just ok-ok. Performance mantap. Harga is OK, tetapi......ermm.. next....
 
Grand Livina : OK. Anak suka. Cuma kesian pada Husband, cos kaki dia panjang. Jadi ada ketidak selesaan di situ. Dia rasa tempat dia drive agak compact. So, NO.
 
 
Exora : Ini kali ke2 test drive Exora. Masa 1st time dulu last 2 yrs. Masa belum facelift lagi. First version of exora. Was a NO. This time it's kinda comfy, with a great space, performance better la dari 1st time test drive dulu-dulu. The price is reasonable and effordable. The husband said MAYBE.
 
 
So sudah shortlist kepada Peugeot 3008 dan Exora Bold. Ada plus minus 2 kereta ni. Kereta tempatan dan kereta import. Peugeot tak payah nak citer la pasal kualiti dan sebagainya, tapi sebab harga Exora dan gula-gula ( saya panggil gula-gula, dengan kemasan, styling, DVD, Navigator, macam-macam tambahan untuk Exora ), so, jadi second thought. The husband love all the extra. Saya pula berfikir tentang After sales service. After 2 years condition.
 
 
So, i dont know. Puas search kat Encik GOOGLE feedback tentang Exora berenjin CFE baru ni. Performance, Complain? Tentang power window dan door lock ada warranty 10 tahun. Oklah tu kan. Tapi part-part lain? Maintanance?
 
 
Bukan nak prejudis. Tapi.... huhuhu... kena solat istikarah ni! :)
Still dalam proses mencari pro and cons. Please help kalau ada pendapat. :) TQ....
 
 
hehehe...
 
 
 








Cuti, Rezeki dan Happy.

PART I
 
 
Assalamualaikum,
 
Lama tak update blog. Saya bercuti-cuti Labuan, ambil kesempatan semperna Husband outstation 10 hari. Sudah lama saya tak berjimba di tanah kelahiran sendiri. Hassle Free. Nothing to think or worry. Meeting up siblings dan .... yeap... shopping! :)
 
Bukan di Labuan ada Jalan TAR atau yang seumpamanya. Tapi saya rasa sekurang-kurangnya ada sedikit mudah untuk shopping tudung-tudung baru yang cantik-cantik dan up to date. Harga pun not bad, sebab di sini I mean di bangunan shopping the one and only (ujana kewangan), peniaga berniaga tudung, baju-baju muslimah, keronsang, aksesori perempuan islam macam cendawan tumbuh selepas hujan I tell you. Rambang mata. Walaupun tidak semurah di semenanjung, at least the it's easy to grab. Mungkin di KK ada, cuma saya ni tak berkesempatan nak meronda sangat di KK.
 
 
 
Sempat jugalah rasa nasi minyak di Labuan. Lama sungguh tak pegi rumah orang kawin yang ada lauk-lauk kegemaran (mind me, bukan lauk tempat orang kawin tempat lain tak sedap, tapi memang tekak dan lidah ni dah tune cara masakan kampung d Labuan yang memang saya tak reti nk masak :). Macam pucuk di pinta ulam mendatang. Yippie.... Happy Tummy!
 
And everyday saya akan breakfast di tempat-tempat makan yang menjadi kerinduan selama 3 tahun ni. Soto, rojak, roti canai. Ya Allah, so, paham-paham la berapa berat badan saya naik. Hari Raya, Balik Labuan, Balik KL. Arghh.... kena beli SDII ? :P Oh tidak, budget sudah lagi. Defisit!
 
 
 
Tambah pula budak rambut Korea di atas balik ke Labuan, operasi bergather gather dengan adik beradik lain-lain jadi besar besaran. Makan kat sana makan kat sini. Sempat piknik ala-ala orang putih ( piknik up terus jadi yang makan sandwich tuna je! :) )
 
Husband jauh di mata pun terlupa sebentar. Astagfirullahal azimmmmm.... mengucap sekejap :P
 
Seriously, i ve never been so boros like this, seribu hinggit dalam seminggu. I eat, I shop, I go here and there. Mak Aih....
 
Taubat.
 
baik KK, dok diam-diam!
 
Eh! Tak boleh bertapa di KK dulu. Singgah KL jap... Ok Layan Part II pulak!
 
PART II
 
 
Bila husband balik saja dari outstation, dia ambil flight terus ke Labuan, so perkhabaran dia dikurniakan pingat pun sampai. Good and bad news is bayangkan hari dia sampai Rabu, pengurniaan pingat tu adalah Isnin berikutnya di KL. Tak sempat nak tarik nafas di Labuan, kami kena rush back to KK untuk ambil flight dari KK ke KL on saturday. Must balik KK, sebab baju no 1 ( this refer to baju istiadat untuk armed forces personnel. Kalau isteri tentera mesti derang tau baju mana ), dan keperluan semua kat KK. Mana nak tau dari outstation terus nak ke KL pula.
 
So, on saturday off-ed to KL, petang tu meronta meronda mencari (ehem) baju untuk pengiring a.k.a isteri (macam permaisuri lak, lelebih. hahaha), sebab ikut protokol kan, baju utk hadir menjadi pengiring di Istana is the baju kurung is not more that 3 colors. Baju-baju  saya macam kurang seswai, so, terpaksa lah cari baju kurung baru. Macam bagus kan ikut protokol...? hahahah Sebenarnya nak shopping tu... :P
 
On Sunday, majlis raptai. Memang penat gila, plus excited, plus mengantuk, plus janggal. Not well prepared la sebenarnya. Dari pagi sampai la waktu makan, perut dok krikkrok, nasiblah badan, dah biasa hari2 breakfast di Labuan, tetiba terpaksa berpuasa setengah hari kan....
 
On Monday, Majlis pun berlangsung. He was looking handsome in his 1 dress. Teringat waktu bersanding dulu. :) Saya pula looking so under (baju macam tak seswai majlis, walaupun sedaya upaya ikut protokol! hahaha, i looked like dayang istana sedang bertugas. Baju skema gila without accesorries. Makkkkaihh... Tengok isteri-isteri lain pakai baju glamer the vas kan. Adui.. Oh okie, Kalau beginilah gamaknya, baik tak yah gi kursus etika dan protokol (hati dok berkata). Macam tak puas hati la kan, hahaha. Tapi lepas saya terus melangkah melihat gelagat manusia lain, mind kasi setting reset balik,"makcik effa, awak tu pengiring orang yan nak dikurniakan pingat, bukan awak dapat pingat pun, and one more thing, takde orang kisah doh with ur simple baju kurung, if u come dengan cantik pun, for sure ada yang lebih cantik and datins dari u ok?". Oh OK.. hahaha. Ini ayat-ayat untuk penyedap hati sebenarnya. Hahaha... And i just wear my smile. :) Smiling and looking gelagat manusia lain.
 
Nak Tengok ke gambar saya (dayang istana sehari)? Hahaha...
 
 
There i was. Looking "small a.k.a rendah" and lebar di samping Husband :) I told you, saya sangat simple. Tak yah la tengok muka saya yang pucat kerana keletihan itu... :}
 
Alhamdulillah, penghargaan untuk "dia", Saya tumpang berbangga dan bersyukur. Perasaan masa tu, takut over excited pula sebagai isteri. The fact that kita akan selalu terlupa siapa kita time-time kita happy kan. So, i try not to think this is something to be proud, yet ini adalah satu perkara biasa yang akan berlaku pada mana-mana armed forces personnel yang lain. Which is true. Sampai masa, ada rezekinya semua akan merasa. Cepat atau lambat. Tetiba rasa "bestnye jadi isteri navy-punya perasan!". Of all the protokol, bakat dan bagai, dapat la merasa masuk ke dalam balairong seri just to witness husband gi ambil pingat. (i assumed this is the first and last la kan) so, i enjoyed the moment.
 
 
Ok. Habis cerita pasal Istana. Panjang meleret apa hal kan, gi sana pun berapa jam je. heh. :)
 
Cerita pasal bawa anak-anak meronda KLCC pula.
 
Sepanjang saya dan suami kelam kabut urusan pergurniaan pingat tu, anak-anak tinggal bersama Neneknya di hotel. Oh derang cukup happy, cos, boleh tidur bangun lewat, bangun-bangun ada sarapan, kemudian tengok disney channel, main tanpa pengawasan maknya, kannnn... cuma kesian kat Nenek nya je, kesejukan dalam bilik hotel untuk 2 hari berturut2. hehehe.. (tapi fyi sebenarnya Neneknya sudah offkan aircon pun. Still dia rasa sejuk! :P)
 
Habis je urusan hari isnin tu, kami hantar la Mak balik ke Nilai. Biasalah orang-orang tua, tak larat nak dok dalam hotel berhari-hari. Lemau rasa badan katanya :).
 
Lepas tu kami take opportunity bawa anak-anak ke Aquaria. Alia and Nana request nak ke Zoo. Mana bukak Zoo lewat dah ni anak-anak oi. Idea maknya, kita ke Aquaria la! The last time kami ke sana masa nana masih kecil. I think masa umur least than a year. Tak pandai jalan lagi masa tu.
 
 
Mula-mula masuk, masing-masing pakat nangis, takut sebab gelap dan nampak ikan besar-besar. Lama-lama dah nak hujung-hujung walk dalam aquaria tu, tak nak balik pulak.
 
 
Lepas Aquaria, kami bertapak ke Nasi kandar Pelita sebelah sebelah je dari Suria KLCC. Makan sepuas hati, with happy tummy, kami lepak-lepak depan Suria KLCC bawa anak-anak tengok air pancut berirama (betul ke aku type ni?) hahaha...
 
 
 
So, our Cuti, Rezeki and Happy trip end. Esoknya (selasa) kami balik ke KK dengan hati yang berbunga-bunga berat sebab tahu cuti sudah habis ye. Lets get back to cuci baju, kemas rumah, urus anak-anak and makan pakai suami. Nana sila bulatkan mata untuk balas balik all kerja sekolah yang sudah tertinggal tu ye nak.... Husband pun balik saja ke KK, banyak kerja-kerja yang sudah menunggu. And as I m taking my sweet time update blog ni jam 4 pagi, he is still awake menyudahkan presentation untuk hari Isnin.
 
 
ha.... bagus anak mama....
 
Ok. Sampai sini dulu. Ada lagi nak story ni. Nanti-nanti lah kalau ada masa. Nak solat subuh pulak... dan kroookkk... beradu semula...