Teruskan Yang Betul, Betulkan yang Salah. Simple ?

Everyday is a struggle to be a better person, a better mother, a better wife, a better friend. To be ordinary, or simply go with the flow is sure an easy thing. Tapi kalau untuk berubah, Cukup cukup cukup susah. Setelah kita hidup dengan satu kebiasaan, untuk melakukan sesuatu dengan betul adalah satu perkara yang susah.



"Teruskan yang betul, betulkan yang salah" Simple je bunyi, Tapi susahnya...



Sedang usahakan. Banyak perkara yang nak dibetulkan. Dengan banyak kekangan dari segi kewangan, masa dan status - housewife. I was a middle range person, maksud saya, saya bertudung, tapi saya tidak menutup aurat dengan betul. Baju masih ketat, tudung belum labuh, seluar pun, hukhukhuk. Tapi siapa yang kisah tentang itu? Selama ini, hanya Mama yang tegur jika pakaian saya agak ketat dan menampakkan susuk tubuh, hanya Mama yang tegur kalau saya berlebih-lebihan. Kini, saya telah sedar tentang semua yang saya silap. Saya takut dan ingin berubah. Tapi berubah memerlukan modal DAN sokongan moral.



Sekarang kalau nak keluar jalan- Susahnya nak pilih baju. Sebab banyak yang tidak passed QC. Nak beli baju tutup aurat banyak-banyak, ongkosnya juga bukan sedikit.



Pakaian yang menutup aurat berbanding dengan yang tidak dan LAGI CANTIK, sangat jauh berbeza. I am not into any brand now, I'm just hoping dapat memakai pakaian yang elok dan menutup yang perlu di tutup. Oh belum. Bukan sampai berpurdah. Berpurdah itu indah, tapi jauhnya lagi saya ke situ. Nak menutup dada dan bentuk badan pun masih terkial-kial ni. Tak mahu dianggap budget bagus tapi apa yang harus kita lakukan bila dalam keadaan begini?

Saya juga takut. Takut pada diri sendiri. Untuk berubah kepada yang baik. Sebab saya tahu kelemahan saya. Itu sebab sedang slowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwly la sangat. Takut perasaan ini sementara saja. Takut hangat-hangat chicken shit. Takut sangat hati ini dipaling semua oleh Allah setelah Dia berikan hidayah. Astagfirullahal azim, kita kena bersangka baik pada Allah kan ? hmmm... Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa saya ...



Slowly Effa, Slowly, Insyallah Allah bersama mu...

6 comments

nonie said...

InsyaAllah norf... one fine day, you'll be there... doa je banyak2 dengan Allah.. nonie sendiri pun belum sempurna, tapi sedang berusaha ke arah itu... baru belajar pakai socks... tu pun bila MIL tegur SIL yg baru balik umrah tak berubah... MIL tak pernah pun tegur nonie, tapi kita terasa sendiri... tapi bukan sebab teguran tu yg membuat perubahan tu, semuanya datang dari Allah, padahal sebelum ni dah baca macam2 & tau keperluan menutup aurat lengkap, tapi kalau Allah tak gerakkan hati ke arah tu mungkin takkan terjadi jugak... tak semestinya perlu yg mahal2 untuk menutup aurat, baju kurung pun dah cukup menutup aurat, shirt & seluar yg longgar2 ok lagi... bila dah mula perlu doa lagi untuk terus istiqomah & semoga lebih diperbaiki pemakaian kita tu... apapun doa banyak2 pada Allah.. tapi jangan hidayah itu jadi alasan untuk kita tak berubah pulak.. mcm org selalu kata, yg buruk tu adalah dari kita sendiri tapi yg baik itu datang dari Allah :)

Effahazizi Mamafaranzara said...

Salam nonie...
Betul nonie. Selama ni byk tahu.. Tapi tgerak langsung ke arah itu. Sedang cuba brrubah... Bit by bit. Dgn dugaan 360 degree... Mudah2an doa doa kita sampai dan ditunaikan. Amin...

Effahazizi Mamafaranzara said...
This comment has been removed by the author.
Effahazizi Mamafaranzara said...
This comment has been removed by the author.
Effahazizi Mamafaranzara said...
This comment has been removed by the author.
Effahazizi Mamafaranzara said...
This comment has been removed by the author.