Short Visit To USS MAKIN ISLAND


Dari jauh
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
Tadaaa....
I' m on board!


Bergambar dengan Comanding Officer (eh, comanding officer ke? stands for CO). Kira Pakcik ni lah yang bawa kapal besar tu .. Yg baju putih tu. :)



"If you can't Bite, Then You Can't Fight". Yes the word FIGHT sudah tertutup. :)


Posing Di Runway kapal USS MAKIN ISLAND




From the left : Liyana, Kak Yani, "american girl from ohio" saya tak tau nama dia, nampak kt tag tapi tak reti nak sebut haha, Datin Nor Aisyah and ehem Yours Truly, Me. :)



Memang rezeki. Alhamdulillah. In my life, as a housewife, tak keje, takde ape-ape kan, everytime dapat rare opportunity macam ni, memang berkata di hati, Alhamdulillah. Tak pernah terfikir untuk melawat kapal yang sangat besar ini. Memang sangat besar. Macam Super Carrier. Cuma "slightly" je pendek skit.


Sebenarnya tidak ada acara melawat kapal ni secara terbuka. Kebetulan Datin Nor Aisyah nak melawat kapal ni, dan dia nak ada teman. Jadi, SU hantar SMS untuk sesiapa yang berminat. Sekalinya, hanya 2 orang je yang boleh teman kan Datin. Liyana ni anak Datin :). So, saya dan kak Yani la yang tak lepaskan peluang itu :) haish macam selfish je bunyinya. Tidak berebut ye, dipanggil dan follow je. Kak Yani adalah isteri CO kapal KD Kedah. Salah satu kapal dalam naungan Mawilla2.


USS MAKIN ISLAND, kapal yang jadi sokongan dan rescue untuk masa-masa perang atau darurat contohnya Tsunami. Kapal ni ada hospital yang besar dan penuh dengan kelengkapan. Ada 6 operation room. Ada bilik ward dan ICU. Ada klinik gigi. ( yang ada logo "if you can't bite, then you can't fight" hehe... ). Kapal ni tidak mewah, tapi memang penuh dengan semangat. Sebab kapal ni kapal operasi. Bukan kapal mainan atau jalan-jalan. Berpangkalan di San Diego, California. Dan mereka on the back to their home (inshallah), setelah on operation selama 7 bulan. Woohoo... "im coming home.. im coming home.. tell the world im coming home.." siap ada soundtrack dalam hati mereka kan...


and the girl from ohio itu, tourist guide kami, umur 24 tahun, she said,"i miss home... i miss my momma".... saya hampir menitiskan air mata. Tapi buat-buat cool and senyum saja.


This kind of thing brings colors to my life. Tidak penting, cuma sedikit warna. Kadang warna nya cantik, kadang ia hitam, kadang merah. Darah. Sakit. Eh... :)



2 comments

Kujie said...

wahhh..special ni, lawatan rasmi . mesti bestkan

Norf said...

Lawatan tak rasmi kak. Kebetulan tuan rumah (datin aisyah) nak tgk kapal ni.. Jadi omputih tu tak leh tolak.. Tp limit kan org je. Kebetulan.. Isteri2 yg lebih layak join tak ada d kk dan keje dan ada urusan. Rezeki sy leteww.. Hehe..

Best? Sgt best. Once in a lifetime la consider kan... ;)