Teruskan Yang Betul, Betulkan yang Salah. Simple ?

Everyday is a struggle to be a better person, a better mother, a better wife, a better friend. To be ordinary, or simply go with the flow is sure an easy thing. Tapi kalau untuk berubah, Cukup cukup cukup susah. Setelah kita hidup dengan satu kebiasaan, untuk melakukan sesuatu dengan betul adalah satu perkara yang susah."Teruskan yang betul, betulkan yang salah" Simple je bunyi, Tapi susahnya...Sedang usahakan. Banyak perkara yang nak dibetulkan. Dengan banyak kekangan dari segi kewangan, masa dan status - housewife. I was a middle range person, maksud saya, saya bertudung, tapi saya tidak menutup aurat dengan betul. Baju masih ketat, tudung belum labuh, seluar pun, hukhukhuk. Tapi siapa yang kisah tentang itu? Selama ini, hanya Mama yang tegur jika pakaian saya agak ketat dan menampakkan susuk tubuh, hanya Mama yang tegur kalau saya berlebih-lebihan. Kini, saya telah sedar tentang semua yang saya silap. Saya takut dan ingin berubah. Tapi berubah memerlukan modal DAN sokongan moral.Sekarang kalau nak keluar jalan- Susahnya nak pilih baju. Sebab banyak yang tidak passed QC. Nak beli baju tutup aurat banyak-banyak, ongkosnya juga bukan sedikit.Pakaian yang menutup aurat berbanding dengan yang tidak dan LAGI CANTIK, sangat jauh berbeza. I am not into any brand now, I'm just hoping dapat memakai pakaian yang elok dan menutup yang perlu di tutup. Oh belum. Bukan sampai berpurdah. Berpurdah itu indah, tapi jauhnya lagi saya ke situ. Nak menutup dada dan bentuk badan pun masih terkial-kial ni. Tak mahu dianggap budget bagus tapi apa yang harus kita lakukan bila dalam keadaan begini?

Saya juga takut. Takut pada diri sendiri. Untuk berubah kepada yang baik. Sebab saya tahu kelemahan saya. Itu sebab sedang slowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwly la sangat. Takut perasaan ini sementara saja. Takut hangat-hangat chicken shit. Takut sangat hati ini dipaling semua oleh Allah setelah Dia berikan hidayah. Astagfirullahal azim, kita kena bersangka baik pada Allah kan ? hmmm... Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa saya ...Slowly Effa, Slowly, Insyallah Allah bersama mu...

Aurat Wanita Dalam Al-Quran dan Hadis


Bismillahirahmanirahim ...

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka,atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur, 31)


1. Bulu Kening
-Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki)
-"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur: 31)
Keterangan: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.


3. Wangian
-"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).


4. Dada
-"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " (An-Nur : 31)


5. Gigi
-'Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.' (Riwayat At-Thabrani)
-"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah"(Riwayat Bukhari dan Muslim).


6. Muka dan Tangan
-Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: 'Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Riwayat Muslim dan Bukhari).


7. Tangan
-"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya"(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).


8. Mata
-"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya." (An Nur : 31).
-Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).


9. Mulut (suara)
-"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik."( Al Ahzab: 32).
-Sabda Rasulullah saw, "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." (Riwayat Ibn Majah).


10. Kemaluan
-"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. "(An Nur : 31).
-"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." (Riwayat Al Bazzar).
-"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).


11. Pakaian
-"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah).
-"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim). Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.
-"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).


12. Rambut
-"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

artikel : Iluvislam.com

Astagfirullahal azim, banyak juga dosa dan larangan yang telah saya lakukan. Semoga kita sama-sama berubah kepada kebaikan. Dunia dan kita semakin tua, bertaubatlah kita sebelum terlambat. Lebih banyak kita tahu, lebih banyak kita tidak tahu. Apakah kita makin panjang umur atau pendek? Mari kita sama-sama berubah walaupun sedikit demi sedikit kepada kebaikan. "Pokok yang tidak berkembang dan membesar ianya adalah - ? Mati. " Begitu juga dengan jiwa kita.


*** masih banyak perkara yang perlu dibereskan sebelum kita menutup mata. semoga kita sempat berubah kepada yang lebih baik.

Wallahualam..