Random #outing just me and the kids.

Sepanjang saya tinggal di sini (sini means di dalam pengkalan ini), bersama suami, dan kehidupan berumahtangga, saya tidak pernah lagi drive-out and marketing sendiri. Selalunya dengan z, atau saya akan calling-calling kawan-kawan yang ada urusan juga di luar untuk pergi bersama. Yes i did call a friend, tapi dia tak available, tapi hey, why not keluar just dengan anak-anak. Outing bersama sendiri without z? Sounds great! :)


So, saya pun terkedek-kedek dengan anak-anak nak beli ayam nak masak ayam masak kicap hari ni. SMS suami bagitau dia kita nak keluar, walaupun at first dia hesitate, i said, "yang, please trust me, saya boleh la keluar without anybody accompany. I don't want to attach and susahkan orang lain anymore". And akhirnya dia kata," okaylah but be very careful". Aduh. Super worry betul my husband kan. =)


Everything went well. OKay je. I just keep telling myself, everything is okay.


Anak gadis sedang memilih barang.


Budak-budak pun okay lah, tak meragam. Bising? macam biasalah, mana boleh tak bising dalam kereta, kalau tak bergaduh, menyanyi. Hehehe...


At least i have one more reason to chicken dance kan ? At least this teach me to depend to my own self. "i decided long ago never to walk in anyone shadow, if i failed, if i succeed, at least i live as i believe ...." tiba-tiba suara whitney houston jadi soundtrack di qalbu plak. hehehe...


And i did some shopping belikan hadiah untuk anak jiran yang birthday. 3 orang sekaligus. Bestnya dengan ada 3 orang anak. Oh not forgetting, dalam perutnya yang ke 4. Mentalness tul rasa di hati. Ergh... bila nak tambah ni...(baru try nak conceive bulan ke2 dan mengomel) ishk, bersyukur sekarang!! - Alhamdulillah..... ada hikmahnya, Allah Maha Mengetahui, kalau ada rezeki tak kemana.

kannnn? :)

Short Visit To USS MAKIN ISLAND


Dari jauh
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
Tadaaa....
I' m on board!


Bergambar dengan Comanding Officer (eh, comanding officer ke? stands for CO). Kira Pakcik ni lah yang bawa kapal besar tu .. Yg baju putih tu. :)



"If you can't Bite, Then You Can't Fight". Yes the word FIGHT sudah tertutup. :)


Posing Di Runway kapal USS MAKIN ISLAND




From the left : Liyana, Kak Yani, "american girl from ohio" saya tak tau nama dia, nampak kt tag tapi tak reti nak sebut haha, Datin Nor Aisyah and ehem Yours Truly, Me. :)



Memang rezeki. Alhamdulillah. In my life, as a housewife, tak keje, takde ape-ape kan, everytime dapat rare opportunity macam ni, memang berkata di hati, Alhamdulillah. Tak pernah terfikir untuk melawat kapal yang sangat besar ini. Memang sangat besar. Macam Super Carrier. Cuma "slightly" je pendek skit.


Sebenarnya tidak ada acara melawat kapal ni secara terbuka. Kebetulan Datin Nor Aisyah nak melawat kapal ni, dan dia nak ada teman. Jadi, SU hantar SMS untuk sesiapa yang berminat. Sekalinya, hanya 2 orang je yang boleh teman kan Datin. Liyana ni anak Datin :). So, saya dan kak Yani la yang tak lepaskan peluang itu :) haish macam selfish je bunyinya. Tidak berebut ye, dipanggil dan follow je. Kak Yani adalah isteri CO kapal KD Kedah. Salah satu kapal dalam naungan Mawilla2.


USS MAKIN ISLAND, kapal yang jadi sokongan dan rescue untuk masa-masa perang atau darurat contohnya Tsunami. Kapal ni ada hospital yang besar dan penuh dengan kelengkapan. Ada 6 operation room. Ada bilik ward dan ICU. Ada klinik gigi. ( yang ada logo "if you can't bite, then you can't fight" hehe... ). Kapal ni tidak mewah, tapi memang penuh dengan semangat. Sebab kapal ni kapal operasi. Bukan kapal mainan atau jalan-jalan. Berpangkalan di San Diego, California. Dan mereka on the back to their home (inshallah), setelah on operation selama 7 bulan. Woohoo... "im coming home.. im coming home.. tell the world im coming home.." siap ada soundtrack dalam hati mereka kan...


and the girl from ohio itu, tourist guide kami, umur 24 tahun, she said,"i miss home... i miss my momma".... saya hampir menitiskan air mata. Tapi buat-buat cool and senyum saja.


This kind of thing brings colors to my life. Tidak penting, cuma sedikit warna. Kadang warna nya cantik, kadang ia hitam, kadang merah. Darah. Sakit. Eh... :)



Random #small thing that i love.



Saya memang suka baca buku terutama novel inggeris ketika waktu lapang. Tapi, saya tidak ada banyak masa untuk itu. Dan saya ada 2 novel tertunggak. Nafsu ketika berada di Popular atau Times Book Store memang tidak terkawal, akhirnya akan "minta nyawa" pada suami. Bila sampai rumah, "nafsu" itu sudah hilang. Tinggallah buku itu tidak bersentuh. Ahaks. Ayat agak keterlaluan. Minta maaf :)




Dan, saya suka masak untuk anak-anak, layan mereka dan bermain dengan mereka. Suka. Tapi saya tidak punya banyak masa. Lagi. Ada masa Nana minta saya painting dengan dia. Kesian kan. Anak minta masa dari saya, tapi saya selalu menolak. 


Oh ye, saya akhirnya punya sikit masa untuk itu sekarang...


Dan ini hasilnya ... :) Perasaannya, sangat best.





Masalahnya adalah diri. Terlalu banyak memikirkan tentang yang diluar dari kawalan dan kawasan. Padan muka? Yes. I agree. Padan muka I. :)


Masalahnya jangan dibincangkan, penyelesaian pun saya belum cari. Tapi sudah nampak hikmah. Saya ingin berubah. Masih. Semangat masih disitu Alhamdulillah. Mungkin Allah tutup satu perkara untuk saya lebih kepada satu perkara lain. Supaya benda-benda kecil dalam hidup saya yang membahagiakan saya - diperhatikan LEBIH.


Lebih lagi. Insyallah.