Curhat : Nilai sendiri


Banyak kali aku di"ajar"
Tapi memang aku selalu lupa 
bahawa, manusia di sekeliling adalah penilaian 
sering menilai dan menghakimi.

sama seperti aku.
dulu.
sekarang, aku "cuba" berhenti menilai manusia lain.
termasuk.
anak-anak ku.

Kerana ada satu masa, Allah "ajar" aku.
"jangan .. jangan menilai dia. Mungkin dia lebih baik. Mungkin kamu yang melakukan kesalahan. Mungkin bagus kamu muhasabah diri".


#10ramadhan : Catatan Biasa

Assalamualaikum ... Salam Ramadhan semua ...
Mental nampak gambar-gambar makanan dan kuih muih di segenap ruang blog dan facebook. 
Sekadar perkongsian ... bukang nak suh bukak puasa sekarang ye mak jemah... Rol Sardin ni antara kuih kegemaran suami saya. Takde lah styling ketika dihidangkan... maklumlah, saya chef terhormat di dapur rumah saja. hehehe


 Ini lauk sahur. :)


Cuaca di Sabah sekarang best sangat sebab sejuk dan nyaman, amat lah sesuai dengan jiwa ku yang asyik nak tidur dan nak sejuk saja ni. Kebetulan penghawa dingin di bilik utama sudah kehabisan gas (akibat pasang air-con setiap hari 24 jam, masa tempoh jerebu melanda tempoh hari ). Hehehe. Sianlah Encik Hubby menbayar bil elektrik hujung bulan. Sekarang ni pula sejuk teramat. Semalam saya rasa 2 kali angin kencang dan ribut secara tiba-tiba. Mudah-mudahan semua dipelihara oleh Nya.


#Cerita tentang makan : Cerewet tapi tak cerewet.


Assalamualaikum...
Apa agaknya juadah berbuka hari ni? Penat juga hari-hari nak berfikir "apa nak masak, apa nak masak." Bukannya suami saya 'sangat' cerewet, tapi dia ada lah juga kriteria makanan yang boleh dilayan oleh tekaknya dengan yang tidak berapa kena dengan tekak nya. huhuhu...

Di rumah saya, kuih muih yang manis-manis ni boleh la saya iktiraf sebagai "bo-layan". Tapi kalau karipap, popia, murtabak, roti john .. walaupun hari-hari, in syaa Allah akan habis. Lagipun kami tidak mengamalkan bertapak ke tapak ramadhan setiap hari, walaupun kami sedar ianya setahun sekali.

Lagi satu, kami berbuka memang dengan (samada) mee, meehoon, kuewtiaw. Nasi tu, sekali sekala. Itu pun Nasi goreng. Sebab suami saya tak suka nak berbuka dengan nasi. Kalau dia dah makan nasi masa berbuka, masa sahur nanti dia tak selera nak makan. 

Bersahur pun simple saja. Satu lauk dan telur goreng.
Terpulanglah, samada sambal ikan atau udang atau sotong, masak cili. Masak lemak hanya untuk masak lemak ketam. Selain dari itu, suami saya memang tak minat. huhuhu.

Cerewet ke tidak tu ?

Tak lah cerewet bagai nak lauk semeja kan ? Tapi itu lahnye, dia tak makan byk perkara, so, saya kena rotate la benda yang sama. Saya lak naik jemu. Bukan tak pernah cuba untuk masak yang pelbagai dan macam-macam. Cuba menu baru. Tapi memang dia tak berapa makan. huhuhu...

Layan je lah ye ?


Kelmarin buat pepperoni pizza :) Favourite Nana ... :)

Ramadhan : Serba serbi


Assalamualaikum, Salam Ramadhan buat semua yang sudi membaca. 

Dah jarang-jarang mencoret di sini. Alhamdulillah kita dah start berpuasa dan sekarang dan hampir seminggu kita berada di bulan berkah, bulan yang mulia, bulan Ramadhan. 

Tahun ini adalah tahun ketiga, untuk anak ketiga (in syaa Allah) tapi tidak lah berturut-turut kan, 3 orang anak anak saya tu (hahaha, tak gelojoh okay ? hehehe ), saya mengharungi bulan puasa ketika mengandung. Tapi saya tidak berpuasa ketika mengandung. Tahun ni, saya buat juga percubaan berpuasa pada hari pertama dan kedua. End up, saya sangat lembek dan loya. Saya rasa hari pertama saja yang saya berjaya sebab hari kedua tu, sebenarnya saya hampir muntah (cecair masam dan sampai rongga leher, tapi saya tahan kan diri utk tidak keluarkan muntah tu). Bangun je, try nak buat kerja di dapur memang akan loya. Nak housekeeping jangan cakap lah, memang tak terbuat. Solat dan ibadah sekadar yang wajib. Dengan sakit kepala. Tapi kuatkan juga hati .... 

Mami saya call cakap "jangan paksa diri kalau tak larat... anak-anak lagi nak diurus, rumah nak diurus. Yang paling penting si kecil yang dalam perut tu. " Saya rasa sangat tak best sebenarnya nak meninggalkan ibadah puasa walaupun memang ada kelonggaran kepada wanita hamil dan menyusukan bayi untuk membayar fidyah dan mengada' puasa. Malu pun ada. Rasa macam lembeknya iman saya ni, sampaikan tak boleh tahan dugaan berpuasa. Jadi series betul saya nak berpuasa kali ni. Mental juga bila ibu hamil yang lain dengan "best"nya berkata,"saya puasa penuh ketika mengandungkan si kecil" ... huwarrgh... nak juga rasa best macam tuuu!!!

Saya boleh menahan lapar, tapi saya tidak boleh menahan gas dari keluar dari perut saya. Huhuhu. Dan saya akur lah yang saya perlukan tenaga untuk menguruskan anak-anak amanah Allah ini. Dan saya mengambillah tanggungjawab untuk membayar fidyah dan meng'qada' puasa yang saya tinggalkan ini kelak. Ia tidak sebaik dan sepuas berpuasa di bulan Ramadhan, ia tidak seseronok dan seberkat berpuasa di bulan Ramadhan, ia pasti tidak setinggi pahala ibuibu yang berjaya berpuasa di bulan Ramadhan... tapi mudah-mudahan Allah tahu saya mencuba dan tahu niat saya ... untuk menjaga amanah nya, saya harus berkorban. Mudah-mudahan Allah beri saya kesempatan di Ramadhan lain (mudah-mudahan panjang umur dan murah rezeki). 

Bercerita pasal persediaan di dapur saya pula untuk bulan Ramadhan. Untuk kawan-kawan yang ada anak-anak kecil yang tidak berpuasa di bulan Ramadhan, boleh la buat cara pemalas saya ni. Bukan malas sebenarnya, tapi cara ini adalah cara yang paling mudah untuk memastikan anak-anak cukup makanan dan tak perlu cari alternatif mee segera sekiranya mereka sudah kelaparan dan kita kesuntukan masa. Saya buat preparation ni, sebab berniat untuk berpuasa penuh. Jadi saya tahu saya tak mampu nak ke dapur setiap pagi dan petang. Nana belum saya wajib kan berpuasa. Sekarang saya baru melatih dia untuk bersolat pada zohor, asar, maghrib dan isya'. Dan iqra'. 


Saya tak baca ini saya, tapi memang Ustaz Dato' Abu Hassan Din datang ke PTKK pada 8.7.13 lalu. Dan beliau memang menekankan tentang kepentingan untuk mendidik anak-anak bersolat dahulu berbanding berpuasa. Dalam hati ini, "betul juga apa yang Ustaz katakan tu."... Ramai yang berpuasa tapi tidak bersolat. 

Ok berbalik kepada cara saya mengelakkan anak-anak kelaparan ketika saya berpuasa ? hehehe.. 

 punyalah bersemangat nak berpuasa, saya dah restock semua barang dapur dan dah proses siap-siap untuk kemudahan diri sendiri. Huhuhu...

 Saya masak sup ayam sebelangga .... seekor ayam. Kemudian...

saya sejukkan dan masukkan dalam bekas. Dan saya masukkan dalam freezer. Jadi kalau anak-anak saya lapar, saya akan keluarkan stok dan panaskan. Tak perlu nak masak. Nasi memang saya akan masak lebih masa sahur. Jadi nasi lebih tu, boleh anak-anak makan tengahari. 

"Kesiannya anak dia makan sup ayam je hari2..."

Hehe, memang anak2 saya kaki makan sup. Antara sup ayam dan ayam goreng, dia lebih prefer Sup ayam. 
Ikan pun saya dan perap awal2 dan dah bahagi-bahagikan dalam fridge plastic. Senang bila nak goreng ikan, cuma keluarkan dan nyah beku dan terus goreng. Kekadang kalau nak wat kuah asam pedas pun saya buat sebelangga juga. Dan saya akan wat method yang sama. Jadi kalau ada masa2 saya malas nak masak, Just keluarkan kuah tu, panaskan dan masukkan ikan yang fresh, bendi atau terung. Jimat masa dan kuah assam pedas tu memang lebih sedap sebab lebih sebati. Cuma jangan la wat stok sampai setahun. Agak-agaklah kan... heheheh.

...

Mak aih... panjang lak saya berceloteh. Okay lah, nak mandi dan solat Dhuha... 
Selamat berpuasa semua.... !


Long Time No See :)


Long, long, long time ago... a very long time ago, kali terakhir blog ni di update. Tak tau nak bagi alasan apa, kenapa blog ini terabai, tapi memang antara faktor terbesar adalah MALAS yang amat sangat. Sibuk dengan tugas harian  pun ye juga, tapi rasanya ada blogger yang LEBIH SIBUK berbanding diri ini yang "hanya" menguruskan suami, anak-anak dan rumah ...

Berbulan lamanya gambar-gambar koleksi tersimpan dalam memori telefon. Adalah juga dalam 500 gambar. Tak tau mana satu nak dicerita. Ada yang cerita best, sudah jadi basi. Hahaha.

Satu cerita yang akan sentiasa hangat sampai 5 bulan akan datang adalah, Alhamdullillah, akhirnya saya berjaya conceive anak ke 3. Baru 4 bulan panjang lagi masa tu. hehehe. Rezeki anak ketiga. Alhamdulillah. Alhamdulillah Alhamdulillah.


he/she masih kecil lagi. Baru 16 minggu. Baru je Jumaat lepas buat 3D scan. Alhamdulillah so far so good. On progress. Jantina ? hehehe... masih terlalu awal nak "confident". Tak kisalah lelaki atau perempuan asalkan dia baby yang sihat ... Amin... 

Doakan saya ye... :)

Terkini :)

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan walaupun banyak yang tidak seperti dulu. Dengan situasi sekarang ni, memang bersyukur la sangat-sangat sebab kami duduk dalam pangkalan, kalau tak, saya rasa kami lebih ketakutan.

Sejak penceroboh orang sulu ke atas negeri Sabah, hampir 10 hari, kami tidak boleh keluar base. Setiap malam kami dihantui ketakutan. Suami pula bertugas setiap 4 jam dan on call 24 jam. Keluar pangkalan tu jangan mimpilah.

Makan lah, ayam, ayam , ayam dan ayam. Buat sementara ni, tak boleh nak memilih makanan. Itu pun, kekadang berkirim dengan rakan2 yang keluar dari pangkalan kerana terpaksa kerana bertugas sebagai guru, anggota kesihatan, ataupun mana2 kerajaan di luar pangkalan. Kalau saja-saja nak keluar tak de lah kot.

Tapi jangan risau. Tapi tolonglah #prayforsabah. Doakan lah krisis ini berakhir dengan baik. In  syaa Allah...


Niat Yang Baik

Jumaat, 1.50 tgh (sementara tunggu anak nak gi sekolah KAFA)

Assalamualaikum semua...

Saya percaya semua orang punya lebih NIAT yang baik, berbanding buat sesuatu dengan NIAT tidak baik. Contohnya, Pencuri...

Niatnya (mungkin), untuk beri anak-anak makan.
Method : mencuri
Reason : takde kerja lain, takde kelulusan, tak cukup makan.

So, dia mencuri sebab NIAT yang baik. Tapi NIAT tidak menghalalkan cara.

Macam tu juga bila sesuatu yang diputuskan dalam kehidupan. Kadang kita rasa cara orang itu bertindak, tak logik, tak senonoh, tak best, menyusahkan kita, menyakitkan rasa, arghhh. Kesimpulan tindakan itu tidak berpihak kepada kita. MUNGKIN NIATNYA BAIK, cuma kita tak tau apa dalam kotak fikiran sipulan. Kan? 

Saya rasa la tu. Terfikir tadi selepas solat. Mustahil, orang sengaja menyakiti kita. Pasti ada yang tersurat disebalik tindakan mereka. Cuma nasib kurang baik untuk orang yang jadi mangsa. 

Just my 2 cents. 
(yang langsung tidak ada nilai sekarang 2 cents)

Nota Kaki, 
dari itu, bila bertindak dengan NIAT yang betul berdoalah ia tidak memusnahkan hidup orang lain...

Suri

Jumaat, 8.20 pagi

Assalamualaikum dan salam maulidur rasul...

Selawat dan salam buat Nabi dan Rasul junjungan... Semoga kita beroleh syafaat dari beliau di negeri akhirat kelak. Tahun ni, sambutan maulidur rasul di tempat saya meriah. Seronok sangat. (mungkin tahun-tahun lalu pun meriah atau lebih meriah, tapi sebab tak berkesempatan nak join, jadi tak tau) hehe.Tahun ni, Nana dan Alia sudah boleh jaga diri (main sendiri), jadi boleh la bawa derang sambut maulidur rasul, terus solat maghrib dan isya' berjemaah. This is a dream come true. Kalau dapat buat setiap hari mesti best. 


Ada orang bilang, "beruntungnya kau jadi surirumah". Saya senyum.
Tapi rasanya, kalau ada peluang samada untuk bekerja memperoleh karier dan wang poket sendiri dengan duduk di rumah, mengurus rumah, suami dan anak-anak, - kita cuba tgk statistik isteri yang "sanggup" melepaskan duit dan kerjaya untuk rumahtangga.


Siapa kata tak seronok jadi surirumah? Jam 8.20 pagi, saya masih belum mandi. Sedang mengarap idea untuk buat entri di blog. Sambil-sambil berwhatsapp dengan kawan-kawan. Sementara menunggu kain dalam washing machine berhenti berputar. Bilik tidur boleh menunggu untuk di kemas. kah kah kah.. Jap lagi masak dengan air tangan sendiri untuk suami dan anak-anak. Kadang leh buat menu istimewa, telur goreng kicap atau ayam penyek. (istimewalah sangat, har har har). Jap gi, leh gi umah mak jemah gosipping tempatan (eh ?) hehe.


dan.


Siapa kata seronok jadi surirumah? Melihat rakan-rakan yang berkerjaya bergaya dengan busana untuk ke pejabat. Kadang biru, kadang kelabu, kadang merah, kadang hijau, kadang macam pelangi senja ( hehe). Setiap bulan poket pun gebu. Leh beli tabita, leh beli fareeda, ariari, vantage, victoria secret. Petik je jari. "sayang pulak belanja abang dan anak2 hari ni k?". Bestnya. Jelesnya. Haish. Boleh belikan anak2 seribu barbie, mengayakan ruang tamu dengan bunga hiasan berharga rm300. Bestnya.


Apa-apapun bersyukurlah kita untuk hari ini, samada surirumah atau bukan surirumah. Yang penting, kita suri di mata suami kita .. kan kan kan ? :)


Nota kaki :
Entri sedapkan hati.

GWEEN





Assalamualaikum and good morning sunshinessss!

wah. Happy mood gitu. walhal banyak kerja nak buat. Sempat meluangkan masa blog sekejap. Dah lama tak mencoret di sini. Rindu rasanya nak berceloteh tanpa respon segera. 

I go green tahun ni. Saya nak jadikan gardening satu hobby di pagi dan petang hari sambil-sambil menghadapi tanggungjawab dan housekeeping work yang banyak dan tidak akan pernah habis. Bersyukurlah. Ada juga lauk yang kena di masak, baju yang harus dibasuh, anak yang harus di urus, suami yang harus di layan. Kerana tanpa semua itu, hidup akan jadi kosong.... kosonggggg... (kosong macam lagu Najwa Latif ihik)

Selepas kemelut dalaman diri yang banyak sepanjang hujung 2012, saya bangun semula. Bangun dan terus mencari siapa diri ini. Jatuh itu sakit, tapi yang penting adakah kita akan bangun selepas itu. 

Peace y'all .... :)

Random New Year

 Again.

Banyak perkara berlalu dengan sia-sia tanpa sempat nak blog atau nak kenang pun. Masa berlalu sangat pantas pejam celik dah masuk minggu ke 4 saya kat rumah baru! :) Dinding rumah dari warna putih sudah berwarna kuning :) eheks. Saya menggila dan memujuk suami untuk cat skit rumah. Hehe

Pejam celik, 2012 dah berlalu dan 2013 sudah seminggu. Pantas sungguh masa berjalan meninggalkan kita kan ? Hujung tahun 2012 dan awal 2013 adalah Pindah rumah, tetamu bertandang, family trip to kundasang.  Walaupun terlambat, nak juga ucapkan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2013 buat semua kawan-kawan. Saya memang selalu lewat.

 Family trip to kundasang, My uncle and aunty dari brunei :)
Hj And Hajjah. 


 Alamak gambar dari tunggang terbalik, patut gambar makan durian kt bawah. Sebab lepas mandi sungai baru makan durian. Hehehehe

 Last dinner together with them sebelum derang berangkat balik ke Brunei esoknya. its bbq time :) 

Serius saya nak bercerita panjang lebar. Tapi mata begitu mencemburui kita. Rasa nak tertutup mata ni. Tidur jap :) zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz