TIme

#pandangbelakang

I ve been reading my oldest post. 6 years back, since the first time I decided to start this blog. How much I miss those moment. Moment Nana and Alia was a small and tiny. And comel n busuk. Sekarang masih busuk. Rajin  menulis dulu. Tak macam sekarang. Sekarang mood selalu ke Laut.

Its Time.

To start over. 


Hobi Baru ; Bunga bunga Cinta


Assalamualaikum and Hi semua.

semenjak 2 menjak ni, hati terasa bunga-bunga. Dah lama minat dengan bunga Rose.. tapi baru sekarang ada kekuatan nak jaga dia. Rose bukan bunga sembarangan nak di jaga kan. Dia sensitif dan sangat mudah dijangkiti. Tak kena cara, mmg tak sampai la 2 minggu lah. Pernah juga dulu masa aku bujang (dalam umur belasan tahun macam tu, cuba utk jaga bunga rose. Sepokok je pun. Tak sampai berbunga, mati pokok tu. Sian pokok bunga rose pertama aku. 

Tapi Alhamdulilah, konon kirim kat sorang kawan, sebab dia ke Kundasang. Kirim 1, dapat 5 pokok rose. Hati berbunga2. weehhuu.. dan ini lah antara pokok yang selalu berbunga. hasil pemberian teman. dan dia juga la byk bantu n ajar macam mana nak jaga bunga bunga cinta ni.

Memang seronok je rasa sebab bila dah ada mini garden. ada sesuatu nak dilihat dan difikirkan. seronokkk.. cuba lahh..



Yang baby pink ni aku baru beli. Tambah koleksi.


Yang ini corak batik. Wangi dan bunga nya tahan lama ... 


Kalau dah berbunga dalam 3-5 hari, tengok2 dh melayu, cecepat la digunting. Lagi cepat lagi baik, sebab nak bagi pucuk baru naik. "bunga yang mekar, disunting la cepat2" :)


Ini Collection la sikit2. Tapi sekarang derang dah pindah tempat yang terbuka. Kalau baru turun dari tempat sejuk kan, jadi kena kasi sesuai kan dulu cuaca kt sini. Dah la tepi laut. Panas. hehe.. Terkejut bunga mak... 

Nanti kita story bunga lagi ye... tata :)

Entri sesaja

Well well,

Guess what, life is just like a box of chocolate - itu pepatah dedulu. Sekarang, life is like a bz bee, always busy and hectic.

Umi, kenapa april cepat abis. Sekarang dah Mei.
-Alia

Budak pun dah pandai rasa kan, masa sekarang sangat cepat berlalu. Sedar tak sedar, Ammar pun sudah 1 tahun 5 bulan (17 months). Sat lagi, tup tap tup tap, 2 tahun (tiket kapal terbang sudah kena bayar !) he he he ... -itu yang ingat dulu, sebab pasni dah kena 5 set.

Cepatnya masa berlalu....

bukan tak bersyukur

tu yg orang tak kenal atau tak faham apa yang orang lain lalui akan kata kalau kita mengeluh, atau negatif tentang sesuatu. 

seriusli, bukan semua orang macam Prof Muhaya yang all the time boleh positif sedangkan surrounding kita yang selalu buat kita down, upset dan tak membina langsung!

dan sungguh tak adil bila orang mula komen ..

"kita berada di surrounding yang negatif, means kita sendiri adalah negative"

Itu sangat tidak adil!

Aku faham sangat keadaan orang itu, sebab dah 5 tahun kot, aku lihat dan pandang dan well, actually makan hati dengan keadaan sekeliling yang negatif. 

the truth is , i listened to iKiM FM everyday, (walau aku jarang la pegi masjid dengar kuliah subuh atau kuliah sabtu) dan aku faham sangat dengan istilah perkataan "redha, bersyukur, tawakal, positif" 
macam dah jadi vitamin, everyday dok masuk di telinga.

dan the truth juga... kita yang nak berubah to be positive tapi orang lain sekeliling masih mcm tuuuuu juga. ko boleh rasa tau aura berada di kalangan orang yang positif dengan ko dengan orang yang negative towards you. dont be supprise, mmg kita boleh rasakan fefeeling tu!

WE try to go out from this place. 
tapi kami redha, rezeki masih di sini.
Allah masih rancangkan dan tentukan kami masih di sini... bukan tak usaha ..
sudah di usahakan, tapi bila berdoa kami mohon, agar Allah beri petunjuk ke jalan yang terbaik utk kami sekeluarga. bukan doa untuk individu benefits.

Setiap hari, sentiasa ajar diri untuk look forward perkara yang baik-baik dan sebut yang baik-baik, walaupun magnet negative tu macam following and always tepi telinga. A'uzubillahhi minashaiton nir rojinnnn 

sentiasa di mulut

laa haw la wala ku wata illa billah
laa haw la wala ku wata illa billah
laa haw la wala ku wata illa billah

doakan kitorang ye. utk selalu positif dan penuh redha.

-good nite-

Setelah sekian lama...

hari ni baru ada "masa" duduk-duduk dan baca blog orang.
rindu gile dengan dunia blogging.
terasa nak start balik. mmg lah skarang ni banyak media lain untuk berceloteh (mengeluarkan rasa hati, tak puas hati bagai)
tapi blog tetap di hati .

fb, aku suka baca dan lihat.
STALK la lebey kurang.
sebab aku takde benda nak share di sana. 
ramai share apa derang masak
derang kemana waktu weekend
showing how happy and selfie most of the time.

bukan aku tak buat semua tu
buat juga 
kekadang.
tapi tak delah SETIAP HARI.
hehe.

wechat.
aku dah delete. 
tapi mungkin orang yg dalam contact list aku rasa aku ada wechat.
tapi aku dah delete apps tu kt ipong aku.
sbb aku rasa tempat tu tempat lepas dendam dan rasa tak puas hati.
aku pun jarang update apa2 moment di sana.

so, delete.

instagram plak, 
tempat aku cari rezeki.
ye lah, bg yg tak tau, sekarang aku jual
toujours advanced, mai amy skincare, white me up, snail white, fazfit dan VCO catalyst.
semua tu aku ambik dari sorang stokist saja. malas nak ambil dari banyak orang.
oh ye, kecuali Fazfit.

So, insta ni macam nyawa aku la skarang. 
aku minat berniaga rupanya
aku pun tak penah realise tu.
hehe..


anyway,
apa2 pun media, pastikan tulis biar beradat ok? 
supaya tak sakitkan hati orang lagi.
ingat tu effa...


salam sayang,
Effa.

Project Life 360

Ntah, aku pun tak pasti, samada boleh start project ni in the middle of the year, atau ia mesti bermula pada 1.1.20**. Tetiba rasa macam best je kalau ada project untuk dibuat. Well at least untuk blog ni kan ? Kesian kt blog ni terabai dan tak terpedulikan..

Boleh aku start hari ni ?

:P

ke esok ? 

Nothing important

Korang perasan tak sekarang ni masa sangat pantas berlalu. Pejam celik pejam celik dah bulan MEI. Rasa macam baru buat resolusi tahun 2015 (well actually saya dah start men'tua' sbab sangat cepat lupa, sudah lupa apa azam tahun 2015) Tapi rasanya ia tidak berubah sebab azam tahun 2014 pun tidak tergapai-gapai lagi. LOL. ;P


Itu tentang masa.


Dan korang perasan tak sekarang, hidup semakin "complicated" (i actually feel that). Life dan semakin cepat dan semakin complicated. Rasa nya 24 itu tidak cukup. Atau aku mmg gagal habis dalam perancangan kehidupan. I guess I am not a good time manager atau life organiser. Hahaha. Tak apa, hidup kan macam tu, jangan terlalu rigid. ye dok ?


Ammar pun sudah 14 bulan!!
My lil boy sudah big boy. Tambah pula sudah meninggi. Mmg saiz ala-ala Abi dia! hehehe...


ntah aku merepek apa, tapi itu lah dalam otak aku sekarang. Solat isya' yuk! Cecepat selesaikan tanggungjawab .... sebelum zzz... pastu tidur. mudah2an bangun dah kurus ;P

Good nite..

Effaezah

a little update

Sudah ada laptop kecik pun susah betul nak cari masa untuk blogging. Nak salah kan Ammar tak boleh juga, sbb ada juga masa, tapi the list of "to-do" setiap hari tak pernah berakhir. Nama pun HOUSEWIFE. Kekadang rasa nak rehat. Tapi tak boleh boleh juga nak releks.

Konon minggu ni nak berehat di Kundasang, tapi tak dapat juga. Anak2 byk kelas dah skip. So, minggu ni nak tak nak kena teruskan kehidupan ... April IS A BUSY month. As for navy's wife juga, sebab bulan ni kan ada Navy Day and ALL. Navy Day tu sehari je, tapi acara dan aktiviti tu sebulan juga lah derang rancangkan.


inilah wajah kesayangan hamba. Penat pun untuk mereka dan kerana mereka... nanti free2 aku update lagi. mood please come back... i miss my old days. 


Malissa Kiss White Me Up


First time nak buat review product, nebes. For the record, aku dah pakai Malissa Kiss masuk botol ke 2. Tapi Sebelum tu dah pakai sebotol KISS COLLAGEN. KISS COLLAGEN ni packaging lama. Ceritanya, dia dan re-branding sebab di Thailand sudah banyak skincare yang menggunakan nama "kiss", jadi Kiss re-branding kepada MALISSA KISS. MALISSA KISS ni lebih "mild" sebab boleh digunakan 3-4 kali seminggu, berbanding KISS COLLAGEN. KISS COLLAGEN mmg boleh pakai tak lebih 3 kali seminggu.. kalau tak kulit jadi mengelupas. Tapi dengan MALISSA KISS ni, boleh pakai setiap hari. Yeaaaa.....



Apa yang akan anda rasa selepas pemakaian MALISSA KISS. Kulit akan rasa lebih lembut, lebih cerah dan lebih anjal. Dan saya suka pegang kulit saya setiap pagi selepas semalaman menggunakan MALISSA KISS. KISS mmg terkenal dengan mengurangkan jerawat dan mencerahkan kulit, sememangnya MALISSA KISS lebih "best" dari KISS yang lama.



MALISSA KISS diperbuat dari bahan2 semulajadi yang sangat lembut walaupun untuk kulit yang sensitif. Jom kita tengok bahan-bahan yang terkandung dalam MALISSA KISS.


1. Ekstrak Pueraria Mirifica
Membantu menjadikan kulit lembut dan bercahaya (glowing and dewy)

2. Sel ekstrak batang bunga putih Madonna Lily yang berfungsi mengurangkan jeragat atau bintik-bintik hitam (melanin) dan juga sebagai agen anti-oksidan.

3. Ekstrak Barley -
Berkesan mengurangkan kedutan di muka.

4. Lidah Buaya -
Membantu menenangkan kulit wajah dan membuatkan kulit lembab dan halus.

5.Ekstrak Red Algae -
Membaiki dan mengembalikan kulit dari sinar matahari.

6.

Toujours Advanced IN KOTA KINABALU


Assalamualaikum korang semuaaaaaaa....

Bergema2 macam masuk gua. kot-kot dah lupa. kot kot dah delete link kita ek. 

hehehe.

Korang-korang meh sini, nak citer pasal Toujours Advanced. Apa itu ? hehehe... 

meh duk sini rapat-rapat.


Seawal 3 hari penggunaan, perubahan seri wajah akan dapat dilihat dengan jelas. Bibir dan pipi menjadi lebih merah jambu dan kulit tidak lagi kusam.

Mengecut dan menghilangkan jerawat.

Memudarkan parut jerawat dan jeragat

Lingkaran lebam bawah mata semakin cerah dan semakin hilang dengan penggunaan berterusan.

Kecilkan pori-pori di wajah.

Kulit semakin berseri dengan glowing efek dan cerah sekata seluruh badan.

Memperbaiki dan memperbaharui sel sel kulit mati 

Menganjalkan kulit dan kurangkan kedutan. Kulit yang anjal tidak tertumpu pada wajah saja, juga perhatikan juga perubahan positif pada buah dada dan punggung (bagi wanita)

Penurunan berat badan apabila metabolisma ditingkatkan dengan pengambilan berterusan.

Semakin hari kandungan kolegen dalam badan kita berkurangan... Toujours Advanced Collagen Shots Terbukti tingkatkan penghasilan kolagen tubuh badan.
.....

Selain itu, Toujours Advanced juga mempunyai kelebihan dari segi kesihatan.

1. Menstabilkan tekanan darah dan tingkatkan sistem imunisasi dalam badan.
2. Membantu menguatkan sendi-sendi
3. Membantu merawat resdung dan kencing manis
4. Membantu merawat dan mencegah kanser 
5. Membantu merawat dan mencuci buah pinggang.


... 
KORANG2 YANG NAK CUBA, TERUTAMA YG TINGGAL D KOTA KINABALU, 
BOLEH LAH WHATSAPP SAYA DI 011-1400-9605 OKAY ?

HEHE.. 

Yuhuuuu...


Hello Hye
Haha lama nya tak update blog. Tetiba update letak gambar hensom pakai spek rayban ... cecece. Bagi can okay ? Promise gambar ni je aku letak lepas ni, tak letak. hehehe

Sepanjang mendiamkan diri dari blog ini, bukan nya tak aktif online. Cuma lebih kepada instagram, FB (pun dah slowly berkurang). Ntah la, rasa bosan dengan perkara yang sama. Sometimes aku rasa tak best nak online FB sangat sebab lebih banyak menurunkan motivasi dan moral aku berbanding menaikkan motivasi. Begitu lah.

Di blog plak, aku tak tau apa aku nak merepek. Tk macam dulu, ada bnyk masa nak merangka ayat merepek. hehehe. sekarang sudah tua. sudah lebih fokus pada yang baik2. cewah...

AND sekarang aku dah start bisnes. Kecil2 je. Jangan la senyum sinis kawan. Aku nak gak berjaya macam orang lain. Kalau tak gerak sekarang, takkan aku expect aku maju di masa depan kan ? 

Slow nanti aku letak gak barang2 yang aku jual kat sini. heheheh... nak letak tak nak letak tak ? 

... yay or nay ? 

mood itu ke laut

Kemanakah mood untuk mem-blogging itu menghilang ? Aku pun tak pasti.

1. sebab aku malas nak bukak komputer hubby yanggggggg screen dia adalah LCD TV yg ntah berapa inci. Hubby ni adalah peminat flight simulator. So, kalau monitor biasa2 tu dia kata tak cukup realistik. Konon dia pilot, aku stewardess. how sweeettt. pramugari pakai baju kelawar khennn? :P

2. sebab aku malas nak buka lappy dia yg sangat la lambat nak start window. kekadang dah tunggu lamaaaaa, tetiba kena restart balik ? so the moods gone before clicking any browser pun. tsk. tak best sangattttt..

So, korang tau, aku sangat2 la rindu untuk mem-bloggin lagi. macam dulu2. cuma nya kalan nak mem-bloggin itu kena la dalam keadaan yang cepat dan tangkas. Sebab aku ada handbag yang tangkas dan lasak. :)

tapi inshALLAH, mood itu akan kembali semula. korang rasa?

:)