bukan tak bersyukur

tu yg orang tak kenal atau tak faham apa yang orang lain lalui akan kata kalau kita mengeluh, atau negatif tentang sesuatu. 

seriusli, bukan semua orang macam Prof Muhaya yang all the time boleh positif sedangkan surrounding kita yang selalu buat kita down, upset dan tak membina langsung!

dan sungguh tak adil bila orang mula komen ..

"kita berada di surrounding yang negatif, means kita sendiri adalah negative"

Itu sangat tidak adil!

Aku faham sangat keadaan orang itu, sebab dah 5 tahun kot, aku lihat dan pandang dan well, actually makan hati dengan keadaan sekeliling yang negatif. 

the truth is , i listened to iKiM FM everyday, (walau aku jarang la pegi masjid dengar kuliah subuh atau kuliah sabtu) dan aku faham sangat dengan istilah perkataan "redha, bersyukur, tawakal, positif" 
macam dah jadi vitamin, everyday dok masuk di telinga.

dan the truth juga... kita yang nak berubah to be positive tapi orang lain sekeliling masih mcm tuuuuu juga. ko boleh rasa tau aura berada di kalangan orang yang positif dengan ko dengan orang yang negative towards you. dont be supprise, mmg kita boleh rasakan fefeeling tu!

WE try to go out from this place. 
tapi kami redha, rezeki masih di sini.
Allah masih rancangkan dan tentukan kami masih di sini... bukan tak usaha ..
sudah di usahakan, tapi bila berdoa kami mohon, agar Allah beri petunjuk ke jalan yang terbaik utk kami sekeluarga. bukan doa untuk individu benefits.

Setiap hari, sentiasa ajar diri untuk look forward perkara yang baik-baik dan sebut yang baik-baik, walaupun magnet negative tu macam following and always tepi telinga. A'uzubillahhi minashaiton nir rojinnnn 

sentiasa di mulut

laa haw la wala ku wata illa billah
laa haw la wala ku wata illa billah
laa haw la wala ku wata illa billah

doakan kitorang ye. utk selalu positif dan penuh redha.

-good nite-