#throwbacktuesday : Career Conference 2018

Jika korang notice, my housewife title is still permanently there. Macam kalau kita dah pakai permanent market kat Whiteboard. So, there I go, walaupun sudah menceburi bidang ini secara serius, still saya tetap housewife sejati. Itu perjanjian dan kerelaan. Saya enjoy attaching together my family and my career. Regardless how up side down and messy the situation sometimes. Yeap, sometime. But most of the time, smooth - Alhamdulillah.

So, tinggalkan anak-anak untuk outstation is  NOT ME. 
Sebab, suami tak izin pun macam tu. Boleh la  kata begitu. Tapi bila fikir balik, sebenarnya saya pun tak tahan jauh-jauh dengan anak-anak. Kita buat kerja ni untuk orang yang kita sayang, tapi jangan sampai kita tinggalkan orang yang kita sayang untuk kerja kita. 

So, it happened, Mary Kay ada 3 acara penting dalam setahun yang membuatkan saya mesti travel ke Kuala Lumpur. Leadership Conference, Career Conference dan Seminar Mary Kary. Leadership Conference hanya untuk Sales Director. Saya tak pernah pergi sebab, LC memang akan makan masa 3 hari 2 malam. Tidur bersama-sama normally hotel 5 star. Memang best tengok kawan-kawan pegi, tapi untuk saya, belum masanya. So, CC (Career Conference) dan seminar, saya akan sedaya upaya nak pegi. Last yr saya attend seminar, tapi CC tak pegi. Seminar saya pegi dengan family. Tapi tahun ni, tak boleh nak ke Seminar, sebab Nana akan menduduki UPSR pada Sept. Clash time dengan Seminar. 

So, saya arrange ke CC (memandangkan CC hanya 1 hari saja) jadinya saya boleh pergi dan balik pada hari yang sama. Syukur ada juga yang nak join saya balik-hari KK-KL-KK dalam sehari. Penat memang penat, tapi memang saya BERBALOI.

Tahun ni, 5000 orang beauty consultant berkumpul di CC yang di adakan di SETIA CITY CONFERENCE CENTER. Ramai gile!

We took flight ke KL pada jam 5.30 pagi dan sampai ke KLIA jam 8 pagi. Terus ambil GRAB terus ke Setia City.  Jam 9 pagi lebih sikit kami sampai. Memang just nice masa untuk kami sampai ke sana. 



Dahlia, Siti (bc orang lain)  dan saya 


Sabrina dan SSD Qistina


"The Leading Light Family"
Alhamdulillah, menghadiri CC bersama-sama Offspring pertama saya dan key key BC saya yang semangat berkobar2. Hanya SD Nadia (offspring saya) yang menetap di KL, yang lain kami travel dari Sabah dan Kedah semata-mata untuk menuntut ilmu. Kerana kami MAHU.

Pepatah melayu ada menyebut ..

"Dimana ada kemahuan di situ ada jalan..."

Teruskan saja perjalanan. Mana kita nak tau apa yang Allah sedang aturkan untuk kita. Tapi jika kita tak buat apa-apa untuk perubahan, maka, mana mungkin perubahan berlaku (kecuali izinNYA)

Allah berfirman di  dalam Al-Quran 

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Semoga Allah benarkan semua sahabat-sahabat dalam unit saya berjaya dalam kerjaya ini. Aminnn...

Love, Effa

No comments